Emniyet kemerinin faydalarını çocuklara hazırlanan broşürle anlatan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, "Hareket eden bir araçta emniyet kemeri takmazsanız kaza olduğunda 50 kat fazla bir ağırlıkla cama doğru fırlarsınız. Yani bir yavru fil gibi. Kim bir fil olmak ister ki." ifadeleriyle çocukların emniyet kemeri kullanmalarını tavsiye etti.

Araç içerisinde emniyet kemeri takmanın muhtemel kazalarda araçtan dışarı fırlamayı ve araç içerisinde savrularak yaralanmaları engellediğine dikkat çekilen broşürlerde, şu uyarılara yer verildi: "Emniyet kemeri; araçta yolculuk ederken başınızı veya vücudunuzu bir yerlere çarpmanızı ve yaralanmanızı engeller. Hareket eden bir araçta emniyet kemeri takmazsanız kaza olduğunda 50 kat fazla bir ağırlıkla cama doğru fırlarsınız. Yani bir yavru fil gibi. Kim bir fil olmak ister ki. Eğer 12 yaşından küçükseniz yeriniz arka koltuk. Ayrıca arka koltukta otururken de yaşınıza göre yükseltici ya da özel çocuk koltuklarında oturmalısınız. Önde büyüklerinizin kucağında ya da yalnız başınıza oturmanız bir kaza anında aracın dışına fırlamanıza neden olabilir. Araç içerisinde herkes kendi yerinde oturmalıdır. Sizin yeriniz arka koltuktaki özel koltuğunuz ya da yükselticinizdir."

ARAÇ KULLANAN ANNE YA DA BABANIZIN RAHATSIZ ETMEYİN

Çocuklara bir dizi tavsiyelerde bulunulan broşürlerde, "Aracı kullandıkları sırada annenizi ya da babanızı rahatsız etmeleri, onların dikkatini dağıtacak ve kaza yapmalarına neden olabilecek davranışlar yapmamalısınız. Araçta emniyet kemersiz oturmak ve sürücüyü rahatsız ederek dikkatini dağıtmak kazalara ve yaralanmanıza sebep olabilir. Ölümle sonuçlanan kazalarda oluşan yaralanmalar incelendiğinde baş boyun yaralanmaları yüzde 39, omurga-göğüs yaralanmaları ise yüzde 8 oranındadır. Emniyet kemerinin bu olumsuz etkileri asgariye indirmedeki rolü büyüktür. " denildi.

ALKOL NE KADAR AZ ALINIRSA ALINSIN KAZA RİSKİNİ 10 KAT ARTIRIYOR

Broşürlerde alkolün kazalara sebebiyet oranları da anlatılıyor. İşte o uyarılar; "Alkol ne kadar az alınırsa alınsın, kişi görünür de sarhoş olmasa dahi sürücü olarak direksiyon başına geçtiği anda, olumsuz etkiler kendini göstermeye başlar. Kandaki alkol oranı 1 promil olan bir sürücünün hiç alkol almamış sürücüye göre; kaza yapma ihtimali 10 kat fazladır. Alkollü araç kullanmak, 'geliyorum' diye haykıran kazaya davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir. Trafikte alkol, ölüme en açık yol."