Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazprom'un, Türk hükümetinin Türk akımı için mühendislik çalışmalarına izin verdiği yönündeki iddialara “Gazprom ile yapılan görüşmeler henüz nihayete erişmedi, sonuçlanmadı." cevabını verdi.

TBMM’ye gelişinde gazetecilerin Gazprom'un, Türk hükümetinin Türk akımı için mühendislik çalışmalarına izin verdiği yönündeki sorularını cevaplayan Yıldız, “Gazprom ile yapılan görüşmeler henüz nihayete erişmedi, sonuçlanmadı. En son Bakü'de sayın cumhurbaşkanımız ile beraber sayın Putin görüşmesinde malumlarınız bir noktaya kadar gelinmişti. Onların altlıklarını mutlaka doldurmamız lazım. Nihai nokta yakalanmış değildir. Bununla alakalı Türkiye'nin tek boru hattı üzerinden izin vermesi, fizibilite izinlerini vermesiyle alakalı yazılar yazılmıştır. Gazprom'un da bu manada olumlu bir noktaya geleceği kanaatindeyim. Hafta sonuna kadar da umuyorum ki bütün mutabakat noktaları sağlanmış olur. Bu henüz bir inşaat izni değildir. Fizibilite çalışmalarıyla alakalı, onların önünü açan ve koordinatları belirleyen, koordinatlarla alakalı vermiş oldukları yazıya vermiş olduğumuz bir cevabi yazıdır. O açıdan bu hafta bu projenin ilerlemesi açısından son derece önemlidir.” diye konuştu.

Bugün Meclis’te temin etmeyeceği ama Bakanlar Kurulu sıralarında oturacağı hatırlatılan Yıldız, “Türkiye’de hükümet şu anda iş başında. Hükümetin 25. dönem milletvekilliğiyle alakalı yemin töreninde tabii ki yerini alması kadar doğal ve tabii bir şey yok. Bizler yerimizi alacağız. İçimizde Bakanlar Kurulu'nda tekrar milletvekili seçilenler var, seçilemeyenler var, seçilmeyenler var. Bizim için de bir mezuniyet töreni şeklinde olacaktır. Ama biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak TBMM Genel Kurulu'nda yerimizi alacağız.” diye konuştu.

“Kayseri 8 milletvekiliyle temsil edilecek" şeklindeki açıklamasının bir AKP-MHP koalisyonuna işaret ettiği iddiaları sorulan Yıldız, şöyle konuştu: “Birçok ihtimalden bahsediyoruz. Bunu sayın başbakanımız kamuoyuyla paylaşacak. Yapılan koalisyon çalışmalarında belirleyici olan, şu anda hiçbir partiyle alakalı netleşmiş ve herhangi bir angajman söz konusu değildir. Sayın başbakanımızın bu konudaki açıklamaları son derece açık ve net. Bu manada çalışmaları hep beraber gözlemleyeceğiz.”

Yıldız, “MHP, CHP veya farklı partilerle koalisyon kurulması halinde her ilin Ankara'da temsil edeceği, iktidarda temsil edeceği milletvekili sayısı değişiyor. Ben yalnızca Kayseri ile alakalı olandan bahsettim.” diye ekledi.

Gazetecilerin yönelttiği “Bu Meclis'ten bir koalisyon çıkar mı, yoksa erken seçime mi gidilir?" sorusuna ise Bakan Yıldız, “Koalisyon çıkmasıyla alakalı bütün uğraşları biz şu anda bu seçimden birinci parti olarak çıkmış olan bir parti olarak bunu yapmamız gerekiyor. Çalışmalarımız, gayretlerimiz bu yönde olacak.” diye cevap verdi.

Son olarak HDP’nin milletvekili yemin metninin değiştirilmesini istediği yönündeki iddialar sorulan Yıldız, “Yeminin çerçevesi, metni hepsi belli. Bununla alakalı bir tartışmaya yol açmak birçok Türkiye'nin prensipleriyle alakalı tartışmaya zemin açmak anlamına gelir. O yüzden yazılı metin üzerinde son derece açık ve net sarih bir yemin metni vardır. Bu yemini herkes tabi ki edecektir. Bugünün gündemi bu metne sadık kalarak yemin etmektir.” dedi.