Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Osman Hakan Kiracı, Başbakanlık Basın Yayın ve Enfermasyonu Genel Müdürlüğünce değiştirilerek yeniden düzenlenen basın kartlarının gazeteci olmayanlara verilmesinin haksızlık olduğunu belirterek, sürekli sarı basın kartına layık görülen 94 gazeteciye de kartlarının verilmesi gerektiğini söyledi.

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, düzenlenen aylık değerlendirme toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce değiştirilerek yeniden düzenlenen sarı basın kartı yönetmeliği değerlendirildi. Osman Hakan Kiracı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya yönetim kurulu üyelerinden Ömer Ertuğrul, Ferhat Özer, Özcan Güney, Bekir Çaylak, Doğan Özmen ve Erdoğan Budak katıldı.

YGC Başkanı Osman Hakan Kiracı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada yeni basın kartları yönetmeliğinde olumlu değişikliklerle birlikte olumsuz değişiklerinin de bulunduğuna dikkat çekti. Kiracı, “Basın dünyamızda birlerce meslektaşımızı yakından ilgilendiren yeni yönetmeliğin olumsuz ve eksik maddeleri en kısa zamanda revize edilmelidir. Geçen hafta yürürlüğe giren basın kartları yönetmeliğinde ilk kez sarı basın kartı almak isteyen gazetecilerin bekleme süresinin kısatılmasını, Anadolu basınının Basın İlan Kurumu'na seçtiği temsilcilerinin aynı zamanda Basın Kartları Komisyonunda görevlendirilmelerini ve engelli gazetecilerin bekleme süresine tabi tutulmamalarını ‘olumlu’ değişiklikler olarak değerlendirebiliriz.” dedi.

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Osman Hakan Kiracı, yeni yönetmeliğin olumlu tarafı olduğu gibi olumsuz değişikliklerinin de bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Sarı basın kartları geçmişten günümüze sadece gazetecilere sağlanan bir mesleki ‘hak’ belgesidir. Ancak yeni yönetmelikte TRT gibi bazı basın kurumlarında basın iş kanununa bağlı olmaksızın çalışanlara, yani gazeteci olmayan görevlilere basın kartı verilmesinin yolunun açılması yanlış ve haksız bir değişikliktir. Anadolu Ajansı'nda çalışanların kıdem tazminatsız işten çıkarılmaları yetkisinin ajans yöneticilerine verilmesi ise hukuksuz bir karardır. Bu arada söz konusu yönetmelik nedeniyle yeniden oluşturulan BYEGM basın kartları komisyonunda 8 gazeteciler federasyonu ile 86 gazeteciler cemiyetinin kurduğu Türkiye'nin en büyük çatı örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'ndan temsilci alınmaması Anadolu medyasını hem şaşırtmış, hem de hayal kırıklığına uğratmıştır. TGK temsilcileri de komisyonda mutlaka yer almalıdır. Bu nedenle Basın Kartları Komisyonu, daha katılımcı bir statüye kavuşturulması için yeniden yapılandırılmalıdır.”

Kiracı, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyonu Genel Müdürlüğü'nün önceki basın kartları komisyonunda sürekli sarı basın kartına layık görülen 94 gazeteciye de kartlarının verilmesi gerektiğini ifade etti.