Genç İslam Konferansı inisiyatifinin kurucusu Esra Küçük, Almanya’da yaşayan Müslümanları aşırılık ve antisemitizm konusunda daha çok sorumluluk almaya davet etti. Küçük, eşit haklara sahip dini cemaatlere eşit özgürlüğün aynı zamanda eşit sorumluluk anlamını taşıdığını söyledi. Küçük’e göre Almanya’da yaşayan Müslümanların geçmişi Yahudi Soykırımı ile temas etmese de dinler aynı tarihi sorumluluğu taşıyor.

Genç İslam Konferansı yöneticisi, bu yükümlülüğü özellikle Müslüman entelektüellerin yerine getirmesini istiyor ve inisiyatif olarak farklı dinlere mensup olup tartışmalarda aktif olmak isteyen insanlara platform sunabileceklerini ifade ediyor. Alman İslam Konferansı’nda tartışılan konuları ve alınan kararları gençlerle birlikte ele alan Genç İslam Konferansı Mercator Vakfı ile Humboldt Üniversitesi’nin bir projesi.

Protestan ilahiyatçı Friedrich Wilhelm Graf ise dini saikli şiddet vakalarını bütün İslamcı hareketlere mal etmemek gerektiğine işaret ediyor. Graf, korkunç şiddet eylemlerinde bulunan Hıristiyanların da bulunduğuna dikkat çekiyor ve şiddetin sadece din saikli olmadığını farklı etnik kökenlerin sürtüşmesiyle de gerçekleştiğini ifade ediyor.