Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mina'da bugün meydana gelen izdihamı, "1990'lı yıllardaki tünel faciasından sonra neredeyse en büyük facia denilebilecek bir husus" sözleriyle nitelendirdi.

İzdihama ciddi bir yönetim sorununun yol açtığını söyleyen Mehmet Görmez, "O insanların sevk ve idaresinden sorumlu olan yöneticilerin, görevlilerin ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Behemahal bütün İslam dünyasının, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 'bu ibadeti daha güvenli nasıl yapabiliriz', hac ibadetinin güvenliği konusunda bir uluslararası konferans toplayarak yıllardır bu ibadette bize yardımcı olan, ibadetin kolaylaştırılması için de çok büyük emek sarf eden Suudi Arabistan'daki kardeşlerimize nasıl yardımcı olabileceğimizi yeniden ele alma zarureti hasıl olmuştur." diye konuştu.

En azından İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye bütün ülkelerin hac bakanlıklarını, diyanet işleri başkanlıklarını davet ederek hac ibadetinin güvenliğini yeniden ele alınması gerektiğini dile getiren Görmez, "Bu kadar geniş alanda nasıl böyle izdihamların meydana geldiğini anlamakta güçlük çekiyorum." dedi.

"İslam nazarında bir kalbin, bir insanın; Kabetullah kadar değerli olduğunun mutlaka ele alınması gerekiyor." diyen Görmez'in basın toplantısında duygulandığı görüldü.

İzdihama tekerlekli sandalyelerle gelenlerin düşmesinin yol açtığına yönelik iddiaların da olduğunu ifade eden Mehmet Görmez, Türk hacı adaylarına kutsal topraklara gençken gelmeleri ve gelmeden önce sağlık raporu almaları çağrısında bulundu.