Siyasetçi-Yazar İbrahim Güçlü, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Amara Kültür Merkezi önünde meydana gelen patlamayı değerlendirdi. Patlamanın kim tarafından gerçekleştirdiğine dair somut bir bilgi olmadığını ama görünenin IŞİD'i işaret ettiğini belirten Güçlü, "Bölgedeki karışıklık ve çatışmaları Türkiye'ye taşımayı istemek gibi bir koku geliyor." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Güçlü, patlamada ilk planda IŞİD'in akla geldiğini ancak IŞİD'in bir perdeleme olabileceğini vurguladı. Güçlü, şunları kaydetti: "Hemen sınırın ötesinde terör yapıyor, halka saldırıyor. Her tarafta saldırı yapıyor. Ama özellikle başkaları da olabilir. Bunu IŞİD yaptı deyip işin içinden çıkmak istemiyorum. Eski devlet geleneğinin yarattığı güç odaklarının, JİTEM gibi gizli örgütler, halka rağmen Türkiye'yi yönetmek, yönlendirmek isteyen kesimler açısından yeniden organize olup harekete geçmişler gibi durumlar söz konusu. Ergenekon, Balyoz davalarından sonra yeniden bir toparlanma, eskiyi yeniden yaşatma ya da eski güçlerini kazanma gibi bir durum."

Şu an IŞİD'e sığınmanın çok rahat olduğuna dikkat çeken Güçlü, IŞİD'in bir perdeleme olabileceğini, başka güçlerin de bunu yapabileceğini anlattı. Güçlü, "Hükümet kurma aşamasında bir takım güçler, sanki bir takım partiler arasındaki ittikafı istemiyor. Bir kriz yaratmak istiyor, asıl olarak büyük bir senaryo. Yukarılarda bir akıl var, bu akıl yönetiyor. Bölgedeki karışıklık ve çatışmaları Türkiye'ye taşımayı istemek gibi bir koku geliyor. Suriye'de huzursuzluk var, Türkiye'de bu anlamda bir huzursuzluk yok, sanki Türkiye bu tabloya katılarak bir takım güçler, yeniden kendisine göre bölgeye düzen vermek istiyorlar." diye konuştu.

KCK'nın sözde ateşkesin bittiğine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Güçlü, "PKK silahlarıyla varolan bir örgüt. Silah mutlak vazgeçilmez bir güçtür. İran, Suriye, Irak ve Türkiye'deki derin güçler de silahsız PKK'nın kendi çıkarlarına uygun olmadığını düşünüyorlar. Yeni dönemde bir takım gerekçeler bularak silahlı yapının meşruiyetini gerekçelendirmede bu tür eylemler olabilir." ifadelerini kullandı.