Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi, Yukarı Pazarcık Sapaca mevkiinde orman katliamı yaşandığı iddia edildi. İddiaya göre 3 bin yıllık tarihi kaya mezarları ve mağaraların bulunduğu bölgede daha şimdiden 2 hektarlık alandaki ağaçlar tahrip edildi.

Özellikle son dönemlerde orman katliamıyla ilgili şikayetlerin sıkça yaşandığı Pazarcık ilçesinde bir haber de tarihi sit alanı içerisindeki bölgeden geldi. İddiaya göre; 3000 bin yıllık kaya mezarlarının olduğu bölgede yaklaşık 20000 metrekare orman çok kısa sürede tahrip edildi ve tahrip edilmeye de devam ediyor. Bölge sakinleri ise durumdan oldukça şikayetçi, Özellikle ormanı katledenlerin geçici baraka vb alanları kurarak buraya yerleştikleri, zamanla ise bu geçici yerlerin yerine kalıcı yapılar yaptıklarını söylüyorlar. Her gece insanların ormanları kestiğini ve makine seslerinden uyuyamadıklarını belirten vatandaşlar yetkililerin olaya el atmasını istiyor.. Özellikle belediyenin bu konuda duyarsız kaldığını belirten vatandaşlar bu yapılara kimsenin müdahele etmediğini söylüyorlar.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi, Yukarı Pazarcık Sapaca mevkiindede bulunan 3 bin yıllık tarihi kaya mezarları ve mağaraları tehdit altında.

Roma döneminde zengin ve asilzadelerin kaya mezarları için yapıldığı belirtilen "40 mağaralar", Yukarı Pazarcık bölgesindeki mağaralarda, yaklaşık 10 metre derinlikteki su sarnıcı ve kaya mezarlar bulunuyor. Roma döneminde zengin, soylu ve rütbeli askerler için kayaların içi oyularak yapılan mezarlar, farklı bölümlerden oluşuyor. Araştırmalarda, mağaraların yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait olduğu belirtiliyor. Eşine az rastlanır mezarların yaklaşık 4-5 metrekare kullanım alanı bulunuyor. Duvarlarında oyulmuş raf ve üçgen prizma şeklinde mum veya çıra koyacak küçük oyukların bulunduğu mezarlar, Roma dönemi asilzadelerinin yaşam şekillerine ilişkin ipuçları veriyor.

Ancak; son günlerdekimliği çevre sakinleri tarafından da bilinen şahıslar tarafından “40 Mağaraların” etrafında bulunan ormanlar, tarla yapmak amacıyla hoyratça kesilerek talan edildiği iddia ediliyor. Vatandaşlar "Normal şartlar altında çivi çakmanın dahi yasak olduğu, kültürel miras listesinde bulunan, tarihi sit alanı olan bölge talancılar tarafından hem ağaçlar kesilmekte hem de oturum amaçlı olarak ev yapılmaktadır. Ormanı ve tarihi “40 Mağaraların”sit alanını talan eden gözü dönmüş caniler o kadar hoyratça ve rahat davranmaktadır ki, neredeyse sit alanının içini dahi tarla yapmak için yok edecek duruma gelmişlerdir." dedi.

Haber merkezimize ulaşan vatandaşlar "Ormanı ve tarihi sit alanı olan “40 Mağaraların” talan edilmesine resmi kurumların sessiz kalmasının düşündürücü olduğunu" ifade ettiler. Konuyla alakalı olarak görüşülen çevre sakinleri ne Orman Müdürlüğünün, ne Belediyenin ne de Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun duruma müdahale etmediğini, bu duruma sessiz kaldıklarını belirtmişlerdir. Çevre sakinleri: gece geç saatlerde ormanı kıranların sabaha kadar tarla yapmak amacıyla ormanı kırdıklarını; orman dairesini aradıklarını ancak orman dairesinin olaya müdahale etmediğini söylemişlerdir.

giderse binlerece yıllık mirasa sahip olan “40 Mağaralar” tarihi Roma mezarları ve su sarnıcının yok olacağı çevre sakinleri tarafından söylenmektedir. Çevre sakinleri yetkili mercilere seslenerek: “Lütfen bu güzelim ormanların ve tarihi Roma Mezarlarının yok olmasına sessiz kalmayın” diyerek çağrıda bulunmuşlardır.