Tunceli’de PKK’lı teröristlerin polis karakoluna saldırısı sırasında seken kurşunlardan yaralanan ve daha sonra hayatını kaybeden Ayten Gülhan’ın hastaneye taşınması için sivil polis aracını durdurduğu için DİSK Tunceli Şube Eşbaşkanı Erkan Yılmaz’ın tutuklanması Tunceli’de düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi.

Tunceli merkezde Cumhuriyet Caddesi üzerinde 4 Ekim’de Şehit Nahit Polis Amirliğine düzenlenen saldırıda biri polis, ikisi PKK’lı ve bir sivil vatandaşın hayatını kaybettiği olay ile ilgili üç kişi Tunceli Emniyet Müdürlüğü gözaltına alındı. Gözaltına alınan DİSK Tunceli Şube Eşbaşkanı Erkan Yılmaz, EMEP Dersim İl Yöneticisi Aydın Keser ve Haydar Akdağ ifadeleri alınmak üzere adliyeye sevk edildi.

Tunceli’de Merkez Polis Karakolu’na teröristlerin saldırı düzenlediği gün polisler tarafından vurulan ve ağır yaralanan Ayten Gülhan adlı kadını hastaneye kaldırmak için bir polis aracını durdurduğu için hakkında işlem başlatıldı ve Yılmaz, 4 polisin ifadesine dayanılarak “polise mukavemet” gerekçesiyle tutuklandı.

Çatışma sırasında yoldan geçen ve yaralana Ayten Gülhan adlı vatandaşın hastaneye taşınması için çaba gösteren DİSK Tunceli Şube Eşbaşkanı Erkan Yılmaz’ın tutuklanmasına anlam veremediklerini ve Yılmaz’ın serbest bırakılması gerektiğini ifade eden DİSK Tunceli Şube Sekreteri Şükran Yılmaz, tek suçu çatışmada yaralanan Ayten Gülhan’nı hastaneye götürmek olan DİSK Tunceli Şube Eşbaşkanı Erkan Yılmaz’ın serbest bırakılmasını istedi.

DİSK Tunceli Şube Sekreteri Şükran Yılmaz, “2015 yılında yapılan kongremizde şube başkanı olarak seçilen başkanımız Erkan Yılmaz ve yöneticimiz Aydın Keser ve Haydar Akdağ isimli vatandaş 22.10.2015 Perşembe günü emniyet müdürlüğüne ifadesine başvurulmak üzere çağrılmış, bir gün gözaltına tutularak savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece, Aydın Kesen ve Haydar Akdağ hakkında denetimli serbestlik kapsamında tutuksuz yargılama, şube başkanımız Erkan Yılmaz hakkında ise, “Adam öldürmeye teşebbüs ve azmettirmek” gerekçesiyle tutuklama kararı verilmiştir.” dedi.

Şehit Nahit Bulut Polis Amirliğine teröristlerce düzenlenen saldırıda bir polis memuru, 2 PKK’lı hayatını kaybetti ve Ayten Gürhan adındaki sivil vatandaş yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini hatırlatan DİSK Tunceli Şube Sekreteri Şükran Yılmaz, “İlimiz karakoluna dönük düzenlenen silahlı eylem sırasında yaralanan ve yaşamını yitiren sendikamız üyesi arkadaşımızın kardeşi Ayten Gülhan’nın alandan çıkarılması ve bir an önce hastaneye yetiştirilmek istenmesi sırasında yaşanmıştır. Şube Başkanımız Erkan Yılmaz, yaralı olan Ayten Gülhan’ın hastaneye yetiştirilmesi için özel harekat polislerine ait olduğu sonradan anlaşılan beyaz bir pikabın kapısını açarak taşınması için yardım talep edecekken, araç içerisindeki silahlı ve sivil kişileri görünce olayın sıcaklığı içerisinde panikle kapıyı kapatarak geri dönmüştür. Zaten yaralı Ayten Gülhan alanda önce başka bir pikabın kasasına bindirilmiş, ambulansın gelmesinin ardından ambulansa alınmıştır. Bu durum basında yer alan görüntülerde de mevcuttur. İlgili araç daha sonra çatışma alanına giderek ateş etmiş, aynı araca da ateş edilmiştir. Bu durum Şube Başkanımızın polis memurunun hayatını kaybetmesine sebep olmuş gibi gösterilerek mahkemece tutuklanmasına neden olmuştur.” dedi.

Yaşanan olay sonrası nasıl bir durumun gelişeceğinin kestirilemeyeceğini belirten Yılmaz, “Bu nedenle polis memurlarının içinde bulunduğu aracın sivil araç olması, içindekilerin sivil kıyafetli olması, aracın camlarının filmle kaplanmış olması ve olayın sıcağı sıcağına yaşanıyor olması ve yerde yatan bir yaralının varlığı gibi etmenler mahkemece dikkate alınmamıştır. Ayrıca sivil bir araçla bu tür olaylara müdahil olunmasının yaratabileceği sıkıntılar, ilgili aracın karakoldan bile ateş altına alınabilecek olması, sivillerin arasından gelinerek çatışma anına girilmesi ile sivil ölüm riskinin arttırılması gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca böyle bir sivil araçlara olaya müdahale edenlerin sorumluluğu tartışma konusudur. Adete bu etkenler yokmuş gibi araçta bulunan polis memurlarının şikayetleri, ifade ve tanıklarını üzerinden bir karar verilmesini doğru bulmuyoruz.” diye konuştu.

Basın açıklaması alkış ve sloganlarının ardından sona erdi.