Hangisi Dede Korkut Masalları'na ait karaktererlden biridir? Şehrazat, Sinbad, Alaaddin, Tepegöz hangisi Dede Korkut Masalları'na ait bir karakterdir? Şehrazat kimdir? Tepegöz hangi masalda geçer? TRT1'in çok sevilen yarışması Kendi Düşen Ağlamaz soru ve cevapları haberimizde.

A. Şehrazat,

B. Sinbad,

C. Alaaddin,

D. Tepegöz

Cevap: Tepegöz

Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi

Oğuzların üstüne düşman gelir. Aruz Koca da kaçarken oğlu Basat’ı düşürür. Oğlanı bir aslan alıp besler.

Çocuk zamanla büyür. Evine çağırırlar, gelir. Ama tekrar aslanın yanına gider. Bu arada bir çoban su kenarında gördüğü güzel peri kızını çok beğenir. Dayanamaz ve onunla birlikte olur. Peri kızı bu birleşmeden bir çocuk dünyaya getirir, fakat bu çocuk bir canavardır, bir samanlıkta büyür ve gelişir. Bu canavar çocuklarla oynayacak yaşa gelir. Çocukların burnunu, kulağını ısırır. Durumu Aruza anlattılar. Aruz Tepegözü dövdü, sövdü ama başa çıkamadı.

Tepegözün peri annesi geldi ve tepegöze bir yüzük verdi. Bu yüzük sayesinde kılıç kesmek ok batmaz olacaktı. Yüzüğü parmağına geçirdi ve oğuzların içinden ayrılarak dağa yerleşti. Dağda eşkıya oldu. İnsanları yemeye başladı. Oğuzlar baş etmeye çalışırlar ama başaramazlar.

Dede Korkut’u konuşmak için gönderirler. Dede Korkut anlaşmaya çalışır. Tepegöz günde 60 adam ister ama Dede Korkut buna karşı gelir. Günde 2 adam ve 500 koyun göndereceklerini söyler. Tepegöz her gün 2 adam 500 koyun ve 2 yemek pişirecek kişi ister.

Dede Korkut kabul eder ve oğuzların yanına gider günde 2 adam 500 koyun göndereceklerini ve 2 aşçı istediğini söyler. Oğuzlar her gün 2 kişi gönderirler. 4 çocuğu olan birini gönderir üçü kalır. Üç çocuğu olan birini gönderir bir çocuğu kalırdı.

Bir kişi vardı ve iki çocuğu vardı. Birini verdi bir oğlu kaldı ve sıra yine ona geldi. Anası feryat etti ve Basat’a gitti. Basat’a durumu anlattı. Basat Tepegöz ile görüşmeye gitti.

Basat tepegöze gitti ve onunla savaştı. Tepegöz birçok şey yaptı ama o hep kurtuldu. Tepegöz Basat’a kurtuldun mu diye sorduğunda Basat Tanrım kurtardı yanıtını verdi.

Tepegöz Basat’a tamam sen ölmeyeceksin beni öldüreceksin dedi. Mağara gösterdi ve içinde bir kınlı bir açık kılıç olduğunu söyledi. Açıkta olanın tepegözü öldürdüğünü söyledi. Basat mağaraya gitti ve kılıcı gördü. Kılıç sürekli hareket ediyordu. Kılıcı durdurmam gerekiyor diye düşündü.

Kılıcın önüne kendi kılıcını koydu ama ikiye ayrıldı. Ağaç dayadı ağacı ikiye böldü. Daha sonra ok ile kılıcın asılı olduğu zinciri kopardı kılıcı aldı ve tepegöze götürdü. Tepegözü öldürdü.