İzmir'deki hazır giyimciler, istihdam sıkıntılarını aşmak için meslek lisesi öğrencileriyle biraraya gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Bornova ilçesindeki Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sanayici söyleşilerinin üçüncüsü düzenlendi. Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden ile üyeler Işın Yılmaz ve Tuğrul Tamtürk, Tekstil Bölümü 9. ve 10. sınıf öğrencilerine bilgi ve tecrübelerini anlattı.

Görüntülerle desteklenen programda konuşan Özden, “Bugün son moda cep telefonlarını kullanarak gelişmiş ülke olamayız; ancak onu yapıp dünyaya pazarladığımız gün gelişmiş ülke olabiliriz.” dedi. Tekstil sektörünün Türkiye’de katma değer olarak birinci sırada olduğunu, işlem hacmi olarak da otomotiv sektöründen sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Özden, büyümeye açık bir meslek olduğunu da belirterek, “İleride buradaki her öğrenci, kendi başarı hikayesini yazabilir. Düşük sermayeyle çok büyük işler başarabileceğiniz bir sektör. Beş makineyle konfeksiyon atölyesi kurabilir ve sonra üretim tesisi sahibi bile olabilirsiniz.” dedi.

‘İTHALATI AZALTIP ÜRETİME YÖNELMELİYİZ’

Türkiye’nin henüz gelişmiş bir ülke olmadığını, aksine gelişmeye çalışan ülkeler arasında yer aldığını dile getiren EGSD Başkanı Özden, şunları kaydetti: “Bugün değeri binlerle ölçülen pahalı telefonları kullanan değil, onu tasarlayıp dünyaya satabilen milletlerin gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden ithalatı azaltıp üretime yönelmeliyiz. Hangi sektörde olduğumuz önemli değil. Önemli olan, üretip başka ülkelere ihracatı yükseltmeliyiz. Ülkemiz ancak ve ancak böylelikle gelişebilir.”

TEMİZ ÇALIŞMA ORTAMI

Öğrencilere tecrübelerini aktaran EGSD üyesi, tekstilci Yılmaz ise hazır giyim sektörünün diğer meslek gruplarına göre kirden pastan uzak, daha temiz şartlara sahip olduğunu belirterek, “Eskiden erkekler ağır sanayi veya otomotiv sektörüne yönlendirilir, genç kızlar ise konfeksiyona verilirdi. Artık şartlar değişti. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte erkekler için de cazip bir hale geldi.” dedi. Gelecekte bu işi yapmayı planlayan gençlere, işin her alanında çalışmalarını öğütleyen Işın Yılmaz, “Özellikle İzmir’de, üretimin her aşamasında personele ihtiyacımız var. Sektörümüz, kurum içi yükselmeye de el veriyor. İşinizi sevip tüm inceliklerini öğrendiğiniz vakit vazgeçilmez personel olursunuz.” diye konuştu.