Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’yi seçim hükümetinin dışında bırakma iddialarına ilişkin, “Şu anda Anayasa askıda, Saray darbesi yürürlükte. Bir kez daha Anayasa'yı çiğnerlerse, darbeyi ilerletirlerse buna şaşmamak lazım. HDP’siz bir seçim hükümeti kurup, Anayasa'yı ihlal edip, anayasal suç işlerlerse şaşmamak lazım.” dedi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş eş başkanlığında gerçekleştiriliyor. MYK öncesi genel merkez binası önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Demirtaş, erken seçim öncesi iki dönem kuralına ilişkin, olarak Merkez Yürütme Kurulu ve parti meclisi, toplandıktan sonra bir değerlendirme yapabileceklerini söyledi. Partimizin tüzüğünde ne varsa onu işleteceklerini ifade eden Demirtaş, “Birkaç ay önce görev başına gelmiş milletvekillerinin geniş kapsamlı bir şekilde değişik bir listeyle toplum önüne çıkarılmasında bir anlam yok. Toplumun onay verdiği listedir. Aşağı yukarı bu listeye benzer bir listeyle yeniden halkımızın önüne çıkacağız. HDP’de dönem işlemedi. Kendi tüzüğümüze karşı hile yapmayı bile ahlaken doğru görmeyiz. Biz kendi iç hukukumuza bakarız. HDP yeni parti.” ifadelerinde bulundu.

HER BİR MİLLETVEKİLİMİZ O HÜKÜMETTE BAKANLIK YAPABİLİR

"HDP bu ülkeyi savaş hükümetlerinden, soygun talan hükümetlerinden çok daha iyi yönetir." diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Biz ülkemizi bunlardan çok daha iyi yönetiriz. Adil bir yönetim için bu hükümete giriyoruz. Her arkadaşımız bu görevi yapabilecek, adil, eşitlikçi, özgürlükçü, barış siyasetini savunacak nitelikteki arkadaşlarımızdır. Her bir milletvekilimiz o hükümette bakanlık yapabilir. HDP isimler üzerinde tartışılmasına, HDP’nin meşruiyetinin tartışılmasını doğru bulmayız. Biz görev alacağız bu hükümette. Hükümet pazarlığı üstüne kurulabilecek koalisyon değil. Hangi bakanlık olursa olsun fazla icraat yapma şansı yok.”

2-3 AY TÜRKİYE’Yİ GEÇİCİ OLARAK İDARE EDECEK BİR BAKANLAR KURULU'NDA İSİMLERİ TARTIŞACAK HALİMİZ YOK

'Sayın Davutoğlu’nun size getireceği isimlerin hiçbirisine itirazınız olmayacak mı?' sorusuna Demirtaş, şunları kaydetti: "Bu konudaki önerimiz belirttim. Yarısını kadınlardan seçerse çok iyi bir iş yapmış olur. HDP’li üyeleri kast etmiyorum. Tüm Bakanlar Kurulu yarı yarıya kadın ve erkeklerden oluşursa iyi bir iş yapmış olur. 2-3 ay Türkiye’yi geçici olarak idare edecek bir bakanlar kurulunda isimleri tartışacak halimiz yok. HDP’nin bütün bakanları da kadın olabilir. Buna itirazımız olmaz.”

ŞU ANDA ANAYASA ASKIDA, SARAY DARBESİ YÜRÜRLÜKTE

HDP Eş Genel Başkanı, ‘Saray'ın da devreye girerek HDP’yi bu hükümetin dışında bırakmaya çalıştığına ilişkin haberleri var, durumu hukukçulara incelettiniz mi?' sorusuna Demirtaş, “Şu anda Anayasa askıda, saray darbesi yürürlükte. Bir kez daha Anayasa'yı çiğnerlerse, darbeyi ilerletirlerse buna şaşmamak lazım. HDP’siz bir seçim hükümeti kurup, Anayasa'yı ihlal edip, anayasal suç işlerlerse şaşmamak lazım. Hangi gün işlemiyorlar ki. Bu ülkede her saat Anayasa'yı ihlal ediyorlar. Böyle bir şey yaparlarsa bu bizi şaşırtmaz ama vebali ağır olur. Anayasa Mahkemesi’nden hızlı bir şekilde döner." cevabını verdi.

KANDİL’DEN YAPILAN AÇIKLAMA BİZİM ÇAĞRIMIZ ÜZERİNE YAPILMIŞ BİR AÇIKLAMA DEĞİL

'Cemil Bayık’ın ‘Kürt sorununun silahla çözülemeyeceğini biliyoruz ama bu koşullarda silahları beklemesin’ açıklamaları oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna karşılık Demirtaş, şöyle konuştu: “Kandil’den yapılan açıklama bizim çağrımız üzerine yapılmış bir açıklama değil. O röportaj çağrımızdan iki gün önce gerçekleşmiş bir röportaj. Son çağrımıza ithafen verilmiş bir cevap değil. Kandil’in ‘müzakereye dönmeye hazırız ve karşılıklı tahkim edilmiş ateşkes ilan etmeye hazırız’ mesajlarını Türkiye kamuoyu duymalıdır. Burada çağrılara kulak tıkayan hükümetin kendisi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın kendisi. Türkiye toplumu sadece HDP’liler barış istiyor gibi bir yanılsama içerisine de girmesin. Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Şehit cenazelerindeki feryatları duyuyoruz, görüyoruz. Bu evlatlarımızın ölümü hepimizin ortak acısı ise birilerinin iktidarı ve çıkarı için evlatlarımızın feda edilmesine sessiz kalmayacağımızı daha yüksek sesle belirtmeliyiz. Kimse sorunun diyalogla, müzakereyle çözülebileceği bir noktada savaştan, silahtan yana taraf olamaz.”

DÜNYANIN EN AĞIR YÜKÜ OLAN TABUTLARIN ALTINDA BUGÜNE KADAR BÜTÜN SAVAŞ HÜKÜMETLERİ KALMIŞTIR

Demirtaş, şöyle devam etti: "Bu kadar iyi bir noktaya gelinmişken diyalogda sırf HDP’yi baraj altında bırakmak, savaştan beslenerek bir kez daha tek başına iktidar olma hırsıyla ülkeyi adım adım felakete sürükleme hakkının kimsede olmadığını göstermemiz lazım. hükümet çılgınca, ülkeyi resmen felakete sürükleyen politikalardan derhal vazgeçmelidir. Üstelik yetkisi olmayan bir hükümet. Tabi ki bunun hesabını verecekler, seçimde de verecekler, seçim sonunda da verecekler. Derhal silahları susturmak aynı zamanda toplumun talebi ve beklentisidir. Hükümet bu çağrılara kulak tıkayamaz. ‘Sonuna kadar gideceğiz evlatlarımızı feda edeceğiz’ gibi hamasetle artık bu işleri bıraksınlar. Toplum, tartışma savaş istemiyor. Hükümet bundan çok büyük bir rant elde ediyor olabilir. Ama kendileri de unutmasınlar ki dünyanın en ağır yükü olan tabutların altında bugüne kadar bütün savaş hükümetleri kalmıştır. O dünyanın en ağır yükü olan genç bedenlerin içinde bulunduğu tabutların altında bunlar da kalacaktır. Bizim derdimiz şu saatte ölümlerin durmasıdır. Bu çağrımızı biz tekrarlıyoruz.”