Hollanda Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Harry van Bommel, Türkiye’de hükümetin muhaliflerini şeytanlaştırmasının ancak otoriter devletlerde görülen bir olgu olduğunu söyledi. Bommel "Fikir özgürlüğü, terörle mücadele bahanesiyle gittikçe kısıtlanıyor." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na konulan Harry van Bommel, Bank Asya'ya yönelik hukuksuzluğu ise "Hollandalı banka ve şirketler için alarm zili mahiyetinde. Artık Türkiye’ye yatırım yapmaya çekinecekler." sözleriyle değerlendirdi.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE GERİYE GİDİŞ VAR

Son dönemde hukuk bilmezliğin rutin hale geldiği Türkiye’nin durumu, Avrupalı siyasiler tarafından da yakından takip ediliyor. Türkiye’nin AB üyeliğini savunanlardan biri olan Hollanda Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Harry van Bommel, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada gidişattan duyduğu endişeyi vurgulayarak, "Temel hak ve özgürlükler noktasında geriye gidiş var." dedi.

BANK ASYA MÜDAHALESİ EKONOMİK İLİŞKİLERE ZARAR VERİYOR

Basın ve Bank Asya’ya dönük müdahalenin Hollandalı yatırımcılar için bir ‘alarm zili’ anlamına geldiğini belirten Milletvekili Bommel "Artık Türkiye’ye yatırım yapmaya çekinecekler. Bank Asya müdahalesi, Hollanda ve Avrupa’nın Türkiye ile ekonomik ilişkilerine de zarar veriyor. Bir bankaya böyle davranılamaz." dedi. Van Bommel şöyle devam etti: "Her ülkede çok gerekli durumlarda devlet müdahalesi olabilir. Fakat bu adımlar rastgele değil ancak yasalara dayanarak yapılır. Devletin bu konuda çok hassas olması gerekir. Bizde bu hassasiyet var, fakat Türkiye’de ne ölçüde olup olmadığını iyice düşünmek şart." dedi.

ANCAK OTORİTER DEVLETLERDE GÖRÜLÜR

Türkiye’nin Avrupa değerlerine doğru ilerlemesini beklerken, tüm gücün tek bir isimde toplanmaya çalışılmasından da hayal kırıklığı duyduğunu söyleyen Van Bommel, "Böyle yapılması otoriter bir devlet yapısına neden oluyor." dedi.

Türk hükümetinin muhaliflerine kötü davrandığını ve neredeyse tüm muhalif grupların bu durumdan mağdur olduğunu ifade eden Sosyalist Vekil Bommel, "Birçok grup gibi Hizmet hareketi mensupları da gittikçe sertleşen ve kendine muhalif olanları kolayca devlet düşmanlığı, terör örgütü üyeliği veya destekçisi olmakla suçlayan bir hükümetle karşı karşıya. İkide bir böyle suçlamalarda bulunulması, böylesi manzaralar ancak otoriter devletlerde görülür." şeklinde konuştu.