CHP Milletvekili İlhan Cihaner, bir gazetenin içeriği yayımlanmadan polisin kontrol yapmasının hukuki hiçbir dayanağının bulunmadığını söyledi. Bu tip uygulamaların darbe dönemlerinde olabileceğini belirten Cihaner, “Polis hangi yetkiyle kimin emriyle hangi kanun maddesine dayanarak bunu yaptığını mutlaka açıklaması gerekir. Bugün bunun için yapıyorsa yarın başka bir şey için de yapılabilir. Basın özgürlüğü için bu yolun uygulama haline dönüşmeden kapatılması gerekir.” dedi.

Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretleri bugün de devam etti. Gazeteye destek amaçlı gelen CHP Milletvekili İlhan Cihaner, ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Basın özgürlüğüne dikkat çeken Cihaner, “Birkaç gün önce basın ve ifade özgürlüğü için dünya çapında bir gösteri yapıldı Paris’te. Başbakan ve bakanlar orada yürüdüler. Türkiye’nin de basın ve düşünce özgürlüğünden yana olduğunu ifade ettiler. Cumhuriyet gazetesine yönelik bu baskılara ses çıkarmayıp tam tersi belki de sadece darbe dönemlerinde gördüğümüz henüz yayınlanmadan bir sansür kontrol girişiminde bulunmaları…Gazetenin açıkladığı kadarıyla inanca dair hassasiyetler de gözetilerek yapılmış bir dayanışma seçkisini göz göre göre bir linç vesilesine dönüştürülmesine seyirci kaldıkları yetmiyormuş gibi, gelirken Başbakan’ın açıklamalarını duydum, buna çanak tutacak şekilde sanki bir hakaret varmış gibi açıklamalar yapılması kabul edilebilir değil dayanışma için buradayız.” ifadelerini kullandı.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AĞIR BİR SALDIRI"

Gazetenin matbaasına baskın yapılması ve dağıtım kamyonlarının durdurulmasını da değerlendiren Cihaner şunları söyledi: “Bu kabul edilemez bir şey. Anayasanın basın özgürlüğüne ilişkin belki 1876’dan beri Osmanlı döneminde de var olan basın özgürlüğüne çok ağır bir saldırıdır. Bunun hukuki dayanağı da yok. Açıkça sansürdür. Anayasa, ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ der. Bir yayın ortaya çıkmadan yayımlanmadan içeriğine dair bir kontrol getiriliyorsa bu ancak darbe döneminde olur. Orada basın özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır. Kabul edilebilir değil, hukuki de değildir. Bunu fiili bir polis uygulaması diye kabul ediyorum. Bir kere savcının talimatı ile bile yapılabilecek bir şey değil bu. Dolayısıyla bu mekanizmanın açığa çıkarılması lazım. Polis hangi yetkiyle kimin emriyle hangi kanun maddesine dayanarak bunu yaptığını mutlaka açıklaması gerekir. Bunun için yapıyorsa yarın başka bir şey için de yapılabilir. Bu yolun uygulama haline dönüşmeden kapatılması gerekir basın özgürlüğü için.”

GAZETE BİNASI POLİS ÇEMBERİNDE

Öte yandan polis de olası eylem ya da saldırı ihtimaline karşılık gazete binası çevresinde önlemlerini artırdı. Gazetenin önünden geçen sokak araç ve insan trafiğe kapatıldı. Bariyerlerle kapatılan sokakta tedbir amaçlı bir TOMA bekletiliyor.