İsviçre hükümeti, Malezya Başbakanlığı'na bağlı yatırım firması 1Malaysia Development Berhad'a (1MDB) ait hesapları dondurdu.

İsviçre Kamu Bakanlığı, Malezyalı yetkili kurum ve kişilerle irtibatta olduklarını ve açılan yolsuzluk dosyaları hakkındaki delilleri inceleyeceklerini vurguladı.

Ağustos ayında İsviçre Kamu Bakanlığı, Malezya devletine ait olan ve başbakan tarafından idare edilen yatırım firması 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hakkında kamusal alanda yolsuzluk, yabancı kamu görevlilerinin karıştığı yolsuzluk ve kara para aklama iddiaları ile ceza mahkemesine başvurmuştu.

Soruşturma hakkında detaylı bilgi vermeyen bakanlık sözcüsü hesaplarda onlarca milyon Frank bulunduğunu söylemekle yetindi.

Geçen hafta sonu başkent Kuala Lumpur’da toplanan 80 bin kişi giydikleri sarı tişörtler ile yolsuzluğa karıştığı iddia edilen Başbakan Najib Razak’ın istifa etmesini istemişlerdi. Başbakan Razak 2009 yılında iktidara geldikten sonra 1Malaysia Development Berhad yatırım firmasının kurulmasına öncülük etmişti. Suudi Arabistan merkezli PetroSaudi firması ile ortak anlaşmalar yapan 1MDB'nin 10 milyar dolara yakın borcu bulunduğu iddia ediliyor.

Aynı firmanın Cenevre ofisinde çalışan İsviçreli bir kişi, firma hakkındaki gizli bilgileri çalma suçu ile Tayland’da tutuklanmış ve üç yıl hapse mahkûm edilmişti.