İzmir Adliyesi'nde, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek amacıyla 'Arabuluculuk Merkezi' açıldı.

Türkiye’de 2012 yılında hukuk sisteminin bir parçası haline gelen anlaşmazlık yaşayanları bilgilendirmek ve arabuluculuk yapmak amacıyla kurulan merkezin açılışı, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Celal Kocabaş, İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Ayşe Dağcı, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, hakim ve savcıların katılımıyla yapıldı.

Açılıştan önce arabuluculuk hakkında bilgi veren Daire Başkanı Öztatar, sistemin yargı yükünü azaltarak önemli bir zihniyet değişimi sağlayacağını söyledi. Avrupa ve dünyada uygulanan bu sistem sayesinde uyuşmazlıkların büyük bölümünün anlaşmayla çözüldüğünü belirten Öztatar, “Geçen hafta İngiltere'ye yaptığımız çalışma ziyaretinde, ülkedeki uyuşmazlıkların yüzde 98'inin alternatif çözüm yöntemleriyle, yüzde 2'sinin yargıda dava yoluyla çözüldüğünü öğrendik. Artık bizim de artık bunları ciddi şekilde ele alarak alternatif çözüm yöntemleri geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İngiltere’de bir istatistiğe göre arabuluculuk sayesinde 10 bin anlaşmazlığın yüzde 70'i bir günde bitmiş. Gelin hep beraber bizler vatandaşlarımıza, 'Aranızdaki anlaşmazlığınızı bir günde bitirmek ister misiniz?’ teklifini götürelim. Avukatlara büyük iş düşüyor.” dedi.

Başsavcı Doğru ise arabuluculukta İzmir’in pilot illerden biri olduğunu belirtti. Arabuluculuk sayesinde adliyelerdeki iş yükü azalacağı gibi aralarında ihtilaf olan tarafların anlaşmazlıklarını yargıya taşımadan barışçıl yöntemlerle çözebileceğini dile getirdi.