Ana vatanı Orta Amerika olup, ülkemizde yalnızca Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olan dikenli kabak, şekil itibariyle armudi, renk itibariyle avokadoya benzerliği ile bilinen, lezzetinin yanı sıra besleyiciliği ile yöre mutfağında ön plana çıkan sebzelerden biridir. Tam bir vitamin deposu olan dikenli kabak B kompleks vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kansızlık, tansiyon ve kolestrol gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor.

Alanya mutfağında yapılan dikenli kabak taratorunda ilk olarak kabaklar dilimlenerek yaklaşık 10 dakika kadar suda bekletilir. Suda bekletilen kabakların kabukları soyulup tuzlanarak kızartılır. Ardından tarator yapımı için cevizler havanda yağı çıkana kadar dövülerek bir kaba alınır ve su ile karıştırılır. Daha sonra sarımsağı da havanda dönerek limon ile karıştırıp ceviz üzerine eklenir. Son olarak bu karışım kızartılan kabaklar ile karıştırılarak servisi yapılır.

Dikenli kabağın besleyiciliğinin yanı sıra doyuruculuğu da iyi bir öğün için tercih edilebilecek yemeklerden biridir.

Dikenli Kabak Taratoru (Alanya Antalya)

1,5 kg dikenli kabak
2 su bardağı ceviz
3 adet orta boy limon
3 tatlı kaşığı tuz
Sarımsak (miktarı isteğe bağlı)
Su (miktarı isteğe bağlı)
Kızartmak için Sıvı yağ

Kabaklar dış şekline güre dilimlenir. Dilimlenen kabakta oluşan kaygan yapının ele vapışmaması için dilimlenen kabaklar suda bekletilir (5-10 dk).

Ardından kabukları soyulur. Şekillerine güre dilimlenen ve kabuğu soyulan kabak dilimleri ince ince kesilip tuzlanarak kızartılır.

Cevizler havanda yağı çıkana kadar dövülür. Düvülen cevizler bir kaba alınır ve su ile karıştırılır. (Koyu kıvamlı tarator elde etmek istenirse su miktarı az tutulabilir).

Ardından sarımsak da havan yardımı ile dövülür. Sarımsak ve limon, suda iyice ezilmiş cevizin üzerine eklenir.

Tarator karışımına isteğe bağlı tuz da ilave edildikten sonra kızartılan kabaklar ile karıştırılır ve servisi yapılır.

Not: Cevizlerin kararmaması için hazırlanmış taratora limon suyu servisten hemen önce eklenmelidir. Havanda dövme işlemi yerine robot da kullanılabilir.