Kahramanmaraş’ın yüksek rakımlı yaylalarında üretim yapan göçerler, kent ekonomisine değer katmaya devam ediyor.
Ahir Dağı, Milcan ve İbolar yaylalarında yaklaşık 50 bin küçükbaş hayvandan süt ve peynir üreten göçerler, doğanın kalbinde geleneksel yöntemlerle çalışıyor.
7 Ay Süren Üretim Dönemi
Göçer aileler, 1800 rakımlı yaylalarda nisan ayından ekim ayına kadar üretim yapıyor.
Sabahın erken saatlerinde meralara çıkan üreticiler, akşam sağım yaparak elde ettikleri sütleri tarhana yoğurdu, peynir ve dondurma sektörüne gönderiyor.
Kent genelinde 1,5 milyon küçükbaş hayvan bulunurken, bunun yaklaşık 400 bini yaylalarda otlatılıyor.
Dondurma ve Peynirde Doğal Lezzet
Kahramanmaraş’ın dünyaca ünlü dondurmasının hammaddesi olan sütlerin önemli bir kısmı bu yaylalardan temin ediliyor.
Yaklaşık 3.500 kişi hayvancılıkla geçimini sağlarken, yıllık süt üretiminin yarısı peynir, yarısı dondurma için kullanılıyor.
Göçerler, doğanın içinde ürettikleri lezzetlerle hem geleneksel yaşamı sürdürüyor hem de şehrin ekonomisine katkı sağlıyor.