Kırıkkale Üniversitesinde çalışmalarını yürüten iki araştırmacı, Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde Liocranidae familyasına ait yeni bir örümcek cinsi keşfetti. Araştırmacılar, yeni cins olarak tanımladıkları örümceğe Turkocranum ismini verdi.

Uzun süredir bu cinse bağlı türleri araştıran bilim insanları, yeni bir keşif daha yaptı. Araştırmacılar, Turkocranum cinsine bağlı Turkocranum bosselaersi olarak adlandırdıkları yeni bir türü tüm dünyaya duyurdu.

TÜRKİYE'DEN DÜNYAYA YENİ ÖRÜMCEK TÜRÜ 

Kırıkkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalında öğretim üyesi Doç. Dr. Tarık Danışman ve Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümünden öğretim görevlisi İlhan Coşar yaptı. Araştırmacıların makalesi büyük ilgi gördü. Liocranidae familyası üyesi yeni cins Turkocranum olarak isimlendirilirken; cinse bağlı yeni tür Turkocranum bosselaersi olarak adlandırıldı. Örümcek türünün yaşam alanı ve boyutu hakkında bilgiler paylaşıldı. Liocranidae familyasına ait türler genellikle küçük ve orta boylu örümcekler olup; orman altı yaprak döküntüleri içerisinde yaşar.

Bu örümcek cinsinin bazı türleri karınca ve termitlerle simbiyoz yani ortak yaşama sahip. Bu familyada ülkemizden kayıtlı 9 cinse ait 14 örümcek türü biliniyor. Makaleye göre, Turkocranum bosselaersi türünün erkekleri 4 mm, dişileri ise 4.4 mm boyutlara sahip. Araştırma ekibi, örümcek türleri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.