Diyarbakır’da 6-8 Ekim Kobani olaylarında linç edilerek öldürülen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlısı olarak tutuklanan ve hakkında iki kez müebbet istenen Ahmet Y.’nin (24), olay tarihinde cezaevinde olduğu ortaya çıktı.

Ahmet Y.’nin avukatı Mahsum Kaya, cezaevinden aldığı ‘müddetname’ belgesiyle müvekkilinin haksız yere tutuklandığını belirtti. Ancak mahkeme, Ahmet Y.’yi tahliye etmedi. Avukat Kaya, “Bu durum büyük bir hukuk skandalıdır. Olay 6 Ekim’de olmuş, müvekkilim 9 Ekim’de cezaevinden çıkmıştır. Yani olay tarihinde müvekkilim dışarıda değildi.” dedi.

Suriye’nin kuzeyindeki Kobani şehrine yönelik IŞİD saldırılarını protesto gerekçesiyle 6, 7 ve 8 Ekim 2014 tarihlerinde meydana gelen olaylarda Diyarbakır’da 14 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, olaylarla ilgili önceden istihbarat almamak, müdahalede yetersiz kalmak ve sokağa çıkmamakla eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Olaydan sonra ise faillerin bulunmamasına kamuoyundan büyük tepkiler yükselmişti. Bunun üzerine kurban eti dağıtırken linç edilerek öldürülen Yasin Börü, Riyat Güneş, Ahmet Dakak ve Hasan Gökgüz’le ilgili soruşturma kapsamında operasyon yapıldı. 40’a yakın kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlarla ilgili geçtiğimiz günlerde hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. İddianamede 34 şüpheli hakkında 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme', 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma', 'Terör örgütü propagandası yapma' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet istendi. Bu sırada ilginç bir gelişme yaşandı. Hakkında dava açılan Ahmet Y. isimli genç, 18 Mart’ta tutuklanarak cezaevine konuldu. Tutuklanan Ahmet Y., soruşturma sırasındaki ifadesinde de olay tarihinde cezaevinde olduğunu belirtmesine rağmen, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Ahmet Y.’in avukatı Mahsum Kaya, müvekkilinin, olayın olduğu 6 Ekim’de cezaevinde olduğunu, 9 Ekim’de tahliye olduğunu gösteren belgeyi savcıya ve mahkeme sundu, ancak müvekkili serbest bırakılmadı.

Savcılık; iddianamenin hazırlandığını, mahkeme ise henüz iddianamenin kendilerine gelmediğini ileri sürdü. Bu nedenle itiraz dilekçesine cevap verilemediği belirtildi. Avukat Kaya’nın verdiği bilgiye göre, gözaltına alınanlar arasından iki kişi gizli tanık yapıldı. Bu gizli tanıkların ifadeleri doğrultusunda operasyon yapıldı. Ancak gizli tanıklar da sonradan şüpheli duruma düştü ve isimlerini verdikleri kişilerle birlikte haklarında dava açıldı.

Avukat Kaya, “Gizli tanıklar ifadelerinde, olay gecesi müvekkilimin elinde sopayla binaya girdiğini ve cinayetlerin işlendiğini söylüyor. Ama bu açık yalan. Çünkü olay günü müvekkilim devletin kurumu olan cezaevindeydi. Demek ki gizli tanıklar, tutuklanan diğer şüpheliler hakkında da doğru söylemiyor.” diye konuştu. Kaya, şu an büyük bir hukuksuzluk karşı karşıya olduklarını ifade etti.