Kerebiç, ülkemizin en kalabalık onuncu şehirleri arasında yer alan Mersin'in en meşhur lezzetleri arasındadır. Evde bulunan malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz kerebiç tatlısı son zamanlarda oldukça tercih edilen bir yöresel tatlı. Misafirlerinize veya akşam yemeklerinde sonra ailenize şık sunumlar ile ikram edebileceğiniz bu enfes lezzetin yapımı oldukça kolay. Tadı enfes adeta damaklarda iz bırakan kerebiç, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

Çöven otundan elde edilen köpüğüyle de benzersiz bir tatlı olan kerebiç tatlısını mutlaka siz de denemelisiniz.

Kerebiç malzemeler

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2 yumurta

100 gram tereyağı

1 su bardağı irmik

Aldığı kadar un

1 çay kaşığı mahlep (Un ile karıştırılır)

600 gram dövülmüş Antep Fıstığı ya da ceviz

200 gr Şeker

Tarçın

Kerebiç tatlısı tarifi, nasıl yapılır?

Öncelikle zeytinyağını iki dakika kadar ısıtın. Beş dakika sonra içerisine tereyağını ekleyin ve ocağı kapatın. Yumurtayı, şeker ve yağı buluşturun. Bu esnada irmik ve unu karıştırın. Mahlep ekleyin. İrmik-un-mahlep karışımını, yağın olduğu tencereye ilave ederek karıştırın. Yoğurmaya başlayın. Aşırı yoğurmanıza gerek yok, hamur şekil alacak kadar yoğurulursa yeterli. Hazırladığınız hamuru en az bir saat boyunca buzdolabında bekletin. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alın. İçli köfte hazırlar gibi içi oyularak iç harçtan bolca koyun ve kapatın. Şekil verin ve 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

Kerebiç kurabiye (Antep usulü) tarifi

Malzemeler

1 paket margarin yada tereyağ (250 gr)

1 su bardağı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

1 yumurta

4-5 su bardağı un (500 gr)

Yarım paket kabartma tozu

İç harcı için:

200 gr (1 su bardağı) dövülmüş antep fıstıgı

veya 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz ve 1 tatlı kaşığı tarçın karışımı

Kerebiç kurabiye (antep usulü) tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle oda ısısındaki margarinle diğer malzemeler karıştırılıp hamur yoğurulur. Kabartma tozunu çok atarsanız kurabiyenin pişerken şekli bozulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru 5 dk dinlendirin. Sona bezelere ayrın. Benim hamurdan 28 beze cıktı. Bezeleri içli köfte yapar gibi açın içine fıstık veya cevizli tarçınlı karışımdan 2 tatlı kaşığı koyup kapatın. Sonrasında kalıba basıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Ben fıstıklılara ayrı kalıp cevizlilere ayrı kalıp kullandım. 180 derece önceden ısıtılmış fırında altı kızarana kadar pişirin. Üstünün kızarması gerekmiyor beyaz kalıyor. Fırından çıkan kurabiyeler ilk sıcaklığı geçince isteğe göre pudra şekeri ekleyip servis edilir.

Kerebiç tatlısı nedir?

İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.