Kimse Yok Mu Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'ne (KASDER) 100 bin lira değerinde tam donanımlı araç hediye etti. Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin kas hastasının bulunduğunu belirten KASDER Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir, sadece 4 kişilik bir araçla üyelerine hizmet vermeye çalıştıklarını, hediye edilen özel aracın ulaşım sorunlarının çözümüne büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

KASDER, Global Geneva isimli kuruluş tarafından 2015 yılını kapsayan en iyi 100 sivil toplum kuruluşu arasında saydığı Kimse Yok Mu Derneği'nden üyeleri için büyük kolaylık anlamına gelen önemli bir yardım aldı. Kimse Yok Mu Derneği, 103 bin TL değerindeki 14 kişilik bir aracı KASDER'e hediye etti. Aracın teslimi nedeniyle Kimse Yok Mu Derneği'nin Sultanbeyli'deki genel merkezinde tören düzenlendi. Dernek üyesi kas hastaları, KASDER yetkilileri ve Kimse Yok Mu çalışanlarının hazır bulunduğu törende yeni araç KASDER yetkililerine teslim edildi.

Kimse Yok Mu Derneği Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu, ihtiyacı olan dernek için böyle bir araç yardımının kendilerini de mutlu ettiğini söyledi. Eyüboğlu, "Yardım çalışmalarına bundan sonra engelli kardeşlerimizi de koymuş olduk. Bundan sonra 113 ülkede faaliyette olan derneğimiz, çalışmalarını daha çok ülkeye götürürken engellilerle ilgili çalışmaları da bu 113 ülkenin ötesine götürecektir. Bu aracı da kendilerine vermekten büyük gurur ve şeref duyuyoruz." dedi.

Aynı zamanda nöroloji uzmanı olan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir de, kas hastalıklarının genel olarak genetik olduğunu ve hala tedavisinin bulunamadığını belirtti. İlerleyici niteliği nedeniyle hastaların tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşamak durumunda kaldıklarını ifade eden Özdemir, "Yardıma ve desteğe ihtiyaçları var. Hastalıkları ile birlikte yaşamak, eğitim görebilmek, meslek sahibi olabilmek için çok ciddi desteğe ihtiyaçları var. Ulaşım ve eğitim kolaylıklarına ihtiyaçları var. Çünkü kamu araçlarından yararlanamıyorlar. Dünyada bu hastalara uygun araçlar var ama bizde henüz çok başlangıç aşamasında. Bizim metrobüslerimiz, metrolarımız, otobüslerimiz bu hastaları kolay kolay alamıyor." şeklinde konuştu.

'DEPRESYONU GİRDİM'

Derneğin sadece İstanbul'da 2 binin üzerinde üyesi bulunduğunu, Türkiye genelinde ise 100 bin civarında kas hastasının bulunduğunu anlatan Özdemir, bütün Türkiye ile bu hastalara hizmet vermek için temasta olduklarını söyledi.

Törene katılan ve tekerlekli sandalyede yaşamak zorunda kalan hastalar da aldıkları araçtan duydukları mutluluğu dile getirdi. Derneğin genel sekreteri olan Gülizar Resuloğlu, hastalıktan sonra depresyona girip eve kapandığını ancak dernekle tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini söyledi. Derneğin verdiği hizmetlerle hastalara umut olduğunu belirten Resuloğlu, "Bizim hasta gönüllü ağımız var Türkiye'de sorununu çözüyoruz ve doğru doktora yönlendiriyoruz. Bu hastalıkta tam anlamıyla iyileşmek yok, kaliteli yaşayıp bedenimizi iyi kullanıp hayata katılmak. Şu anda hizmet verdiğimiz 4 kişilik bir aracımız var ama bir çok ilçede belediyelerden araç talep etmek zorunda kalıyoruz. Kimse Yok Mu'nun bize verdiği araca lift sistemi takıp hastalarımızı eğitime, sosyal faaliyetlere taşıyacağız" dedi. Diğer hastalar da belediye ve kamu araçlarına rahatlıkla binemediklerini ve bu nedenle zorluklar yaşadıklarını belirterek hediye araçla artık hayata katılıp sosyal imkanlardan yararlanmayı umduklarını ifade etti.

Kimse Yok Mu Derneği tarafından KASDER'e hibe edilen araç engellilerin kullanımına uygun olarak dizayn edildiğinde lift sistemi ile tekerlekli sandalye kullanıcılarına da rahatlıkla hizmet verebilecek. Sırf kilometre olan araç 14 kişi kapasitesine sahip. Aracın piyasa değerinin 103 bin TL olduğu belirtildi.