KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz'ün öncülüğünde oda üyesi 33 şirketin temsilcileri 4 günlük bir program kapsamında Erbil ve Süleymaniye'yi ziyaret etti.

Bu kapsamda, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'yi ziyaret eden heyet burada bir toplantı yaparak Irak ekonomisi hakkında bilgi aldı. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi'ye yoğun ilgilerinden dolayı teşekkür eden KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de Kahramanmaraş ekonomisi ve özellikle Türkiye genelinde iddialı olduğu tekstil, metal mutfak eşyası, enerji ve gıda sektörlerinin durumu hakkında bilgi vererek Irak pazarına yönelik ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin 16. büyük ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Karaküçük, “Kuzey Irakla olan iş ilişkilerimizin güçlenmesi ve satışlarımızın artması adına biz elimizden geleni yapıyoruz.' dedi. 

Bakan Sinan Çelebi ise KMTSO heyetini ağırlamaktan dolayı duydukları mutluluğu belirterek, sözlerine gümrük kapılarında yaşanan yığılmanın kendilerini rahatsız ettiğini anlatarak devam etti. Çelebi; ”˜Kuzey Irak'ta köprü ve yollar yetersiz. Günlük 5 bin tır giriş çıkış yapıyor. Sayı fazla olunca yolların yetersizliği bu durumu kaldıramıyor. Birikmeler oluşuyor ve bu durum bizi rahatsız ediyor. Yolların yenilenmesi için Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ve Türk Hükümeti anlaştı fakat Merkezi Hükümet'ten onay beklendiği için halen bir faaliyet başlatılamadı.” şeklinde konuştu. 

1999-2009 yılları arasında Kuzey Irak'ta 480 Türk firması faaliyet gösterirken bu rakamın 2013 yılında 1300'e çıktığını hatırlatan Çelebi, “iki ülke arasındaki ticarete baktığımızda; ihracat rakamları 2009 yıllarında 4 milyar iken 2013 yılında 8 milyar dolara ulaşmış durumda.' dedi.


KMTSO'dan Erbil ve Süleymaniye TSO'ya ziyaret

Heyet daha sonra, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek Erbil'de inşaat, kağıt, gıda, çimento, gübre ve kimyasal ürünler gibi sektörlerden gelen işadamları ile ikili iş görüşmeleri yaptı. 

KMTSO heyetini karşılayan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jalil Al- Kayat ve Başkan Yardımcısı Soran A. Aziz bölgenin ticari yapısı ve yatırımlarla ilgili bilgi verdi. 30 bin üyeleri bulunduğunu belirten Oda Başkanı Dara Jalil Al- Kayat iki ülke arasındaki ticaretin güçlenmesi adına yatırım yapmak isteyen firmalara olumlu mesajlar yolladı. Al-Kayat; ”˜Irak'ta firma kurmak zor ve uzun bir süreç gerektirmiyor. Ülkeye yapılacak olan öncelikli yatırımlar inşaat malzemeleri kağıt, gıda, çimento, gübre ve kimyasal ürünler.' dedi.

KMTSO Erbil Ticaret ve Sanayi Odası görüşmelerinden sonra Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odasına geçti. Oda Başkanı Hasan Bağy Hasan ve Yönetim Kurulu'nun karşıladığı ziyaret ticari görüşmelere ev sahipliği etti. 

Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası'nı hizmet anlamında gelişmiş bulduğunu ifade eden KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş ekonomisi hakkında bilgi verdi. Süleymaniye TSO Başkanı Hasan Bağy Hasan Türkiye'den gelecek her türlü ticarete hazır olduklarını belirtti. Hasan; ”˜Bayilik, gıda ticareti, petrol, kimya ticareti ve bina inşaatı gibi çeşitli sektörlerde bir çok ülkenin dağıtıcılığını yapıyoruz. 1999 yılında inşaat ve yapı malzemeleri, giyim, çimento, süt, dondurma ve gıda sektöründeki  ticaretimizin %10 Türkiye'den %90 ise İran'dan yapıyorduk. Bugün ise ticari ilişkilerimizin %90'ı Türkiye %10'u ise İran ile yapılıyor. Bu durumdan oldukça memnunum.' dedi


Rega TV'ye Röportaj

KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ve KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük Irak Bölgesel Yönetiminde yayın yapan Rega Televizyonuna birer röportaj vererek Kahramanmaraş'ın Irak'ta tanıtılmasını sağladı. 


Kuzey Irak'ta 35 Türk Okulu Eğitim Veriyor

Erbil'de Feza Eğitim Kurumları tarafından 2008 yılında 150 dönüm üzerine kurulan Işık Üniversitesi'ne de ziyarette bulunan Heyet, Üniversite'nin yapısı hakkında bilgi aldı. Feza Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Fatih Cingöz "Bu kurumlar, sadece eğitim anlamında değil, aynı zamanda toplumların iletişim, için Türkiye ve bölgeler arasında köprü görevi görmektedir." dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası heyeti Işık Üniversitesine Okulun içerisinde bulunan laboratuarlar ve fakülteler gezildi. Feza Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Fatih Cingöz Irak'ta bölgede otuz beş tane Türk okulu olduğunun da altını çizdi.

KMTSO Başkanı Kemal KARAKÜÇÜK, “Biz son modern ekipman ile bir Türk Üniversitesi görmekten çok mutluyuz. Işık Üniversitesi'ne başarılar diliyorum." dedi. 


İki Ülke Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Heyet daha sonra Süleymaniye Kürdistan Bölgesi İthalat ve İhracatçılar Birliği'ni ziyaret etti.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası heyetinin iş gezisi kapsamında gittikleri Süleymaniye Kürdistan Bölgesi İthalat ve İhracatlar Birliği ziyaretlerinde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ve ticaretin artırılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Firmalar birbirleriyle karşılıklı tecrübelerini paylaştı. Ortak fuar ve organizasyon kararları alınırken öte yandan alım ve satım heyetleri organize edilmesine karar verildi. 


Yerel Ticaret Merkezlerinde İncelemelerde Bulunuldu

Heyet, yerel ticaret merkezleri ziyaret etti. Türkiye ve diğer ülkelerden getirilecek ürünlerin hangi şart ve koşullarda tüketiciye sunulacağı hakkında bilgi alındı. Birçok firmanın da katıldığı iş görüşmesinde birebir iş görüşmeleri de yapıldı. 

Erbil- Türkiye Ticaret Ataşesi Sayer Erbil de heyete akşam yemeğinde eşlik etti. Erbil, yemekte Kuzey Irak'la iş yapmak isteyen iş adamlarına bölgedeki ticaret kuralları hakkında bilgi verdi.