Yazılım şirketi Ideasoft’un E- Ticaret Raporu, e-ticarete yatırım yapan KOBİ’lerin 2014’te satışlarını 2013’e oranla yüzde 30 arttırıp, 15 milyonu aşkın ürünü online ortamdan satışa sunduğunu; 1,5 milyon siparişi tüketiciye takdim ettiğini ortaya koydu.

Rapora göre 5 bin KOBİ’ye ait e-ticaret şirketinin müşteri adedi 4 milyon sınırını aştı.


SEPET ORTALAMASI 206 LİRA

2014’te tüketicilerin alışveriş sepeti ortalaması 206 lirayı buldu. 100 liranın altında olan online alışverişlerde kredi kartı kullanıcılarının yüzde 78’i taksit seçeneğine sıcak bakmıyor. 100 lirayı aşan alışverişlerde de kullanıcıların yüzde 55’i taksitlendirmeyi tercih ediyor.

Geçen sene tekstil- giyim, tesettür giyim, organik ve doğal ürünler, el yapımı ürünler ile elektronik ürünlerin en çok satın alındığı e-ticarette, siparişler yüzde 54 ile en çok Anadolu’dan veriliyor. Büyük iller içinde de yüzde 29 ile en çok sipariş verilen il olan İstanbul’u, yüzde 8 ile Ankara, yüzde 6 ile İzmir, yüzde 3 ile Bursa takip ediyor.

Ideasoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, “Türkiye’de e-ticaret 50 milyar lirayı buldu. Vergi ödemeleri ile uçak biletleri gibi harcamaların dahil olmadığı ve müşterilerimizin hizmet alanına giren, e-perakende sektörüne baktığımızda ise 5-6 milyar liradan söz ediyoruz. E-ticaret sektörünü büyütmek için faaliyetlere devam edeceğiz. 2015 içinde KOBİ’lerin daha çok satış yapabilmesi için eğitimler ve projeler hedefliyoruz. Bu çerçevede Ideasoft müşterilerinin 1 milyar lira satış gelirine elde edeceğini öngörüyoruz. Bu rapor eminiz ki hem e-ticaret sektörü hem de bu sektöre girecek KOBİ’lere büyük motivasyon olacak.” dedi.