Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye'de deprem risklerini değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, dikkat çekici uyarılarda bulundu. Uzman, sadece depremlerle değil, aynı zamanda yanardağ patlamalarıyla da karşı karşıya olabileceğimizi belirtti.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ni işaret eden Ercan, Van Gölü çevresinde bulunan Büyük Ağrı, Küçük Ağrı ve Tendürek dağlarının aktif yanardağlar olduğuna vurgu yaptı. Bu dağlardan özellikle Tendürek Dağı'nın 7.4 büyüklüğünde bir depremi tetikleyebilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Hijyen Belgesi Nasıl Alınır? Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Ercan, 1900 yılından bu yana Ağrı Dağı'ndan gelen gümbürtü seslerinin magma odasının aşağıdan gelen lavlarla beslendiğini gösterdiğini belirterek, bu durumun patlama ihtimalini artırdığını söyledi. Uzman, "Burada bir patlama olacaktır. Patlama iki türlü olabilir, ya akışkan biçiminde ya da yanardağ bombalarını püskürtme biçiminde olabilir." dedi.

Van bölgesinde 30-40 yılda bir deprem beklendiğini vurgulayan Ercan, bu depremlerin yanardağları da etkinleştirebileceği uyarısında bulundu. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşanan depremleri de ele alan uzman, bu bölgede 6.5 ila 7.3 büyüklüğünde bir depremin yaşanabileceğini belirtti.