Çerkes Dili ve Edebiyatı Derneği’nin 21 Mayıs anmaları için yaptığı çağrı şöyle: 

Çerkes Sürgünü’nü Unutmadık ama Çerkesçe’yi Unuttuk!

Atalarımız Türkçe bilmiyordu biz Çerkesçe bilmiyoruz. Sürgünden sonra 6 kuşaktır

Türkiyedeyiz, İlk gelen Atalarımızın anadili bugün yeni kuşakta bir iki kelime düzeyindedir. Bu plansız ve bilinçsiz süreçten Çerkesçe bir iki kelime konuşulma düzeyini bile kaybedecektir.

Çerkesçe’nin kaybolması, sadece Çerkesler için değil tüm insanlığın bilincinde bir boşluk yaratacaktır. Bir dil kaybolması ile, insanlığın bilincinden o dilin bütün kelimeleri, duygu ve düşüncelerini anlatma biçimleride kaybolur.

Çerkesçe tüm göstergelerle “kaybolan” ve uluslararası kriterlere göre “tehlike altındaki” statüsü tescillenmiş bir dildir. Bir dil, yeni kuşaklara aktarılmayınca kaybolur. Bugün Çerkesçe’yi yeni doğan kuşaların hiç birisi bilmiyor. Yani 2050 yılında Çerkesçe anadili olan hiç kimse kalmayacak.

Biz Çerkes Dili ve Edebiyatı Derneği(ÇDED) olarak, Çerkesçe’nin bu durumuna karşı çözümler üretmeye çalışıyoruz. Fakat sorunun çözümünün toplumsal bir kararlılıktan geçtiğini biliyoruz. Çerkes başta olmak üzere bütün dünya halkları, onları oyalayan suni gündemlerden ve dar anlamıyla folklorik etkinliklerden fazlasıdır.

ÇDED sizi Çerkes Sürgünün 153. Yılında, Çerkeslerin başına gelecek en kötü şeyin Çerkesçe’nin kaybolması olduğunu hatırlamayaı ve hep beraber Çerkesçe’ye sahip çıkmaya çağırıyor!

Dilsiz Ulus Ölüdür!