Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi tarafından dün düzenlenen Metal Mutfak Eşyası sektör temsilcileri ile tanışma toplantısında sitemiz muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, sektörün 2018 ihracat beklentisi 58 milyar dolar. Kahramanmaraş’ta bulanan ve Türkiye sektörünün yüzde 70’ine hitap eden işletmelerin hepsi bu ihracatın gerçekleşmesi için harıl harıl çalışıyor.

Üniversite, Sanayi, Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM) Genel Koordinatörü Gökhan Ceylan sektör için şunları söyledi: “Bunlardan birisi çelik mutfak gereçleri üreten firmalarımız, diğeri alüminyum mutfak gereçleri ile yanmaz yapışmaz tava ve aksesuar züccaciye ürünleri. Türkiye’de Kahramanmaraş’ın genel durumuna bakacak olursak, toplamda ülke genelinde 200 firma var, Kahramanmaraş’ta ise 105 firma var. Yani neredeyse yüzde 50’den fazlası ilimizde. Çalışan sayısına da bakıldığında 16 bin kişinin yaklaşık 12 bini Kahramanmaraş’ta istihdam ediliyor. Üretimin 150 bin parçası Türkiye genelinde üretilirken, yine yarıdan fazlası olan yaklaşık 100 bini Kahramanmaraş’ta üretiliyor. İhracatımızın da 170 milyon doları ilimizde yapılmakta. Yerleşim olarak genellikle endüstriyel alanlarda kümelenmiş ve KOBİ ölçekli işletmeler gördük. Büyümede ise 2002 yılını eğer baz alırsak tam 143 kat büyümüş durumda. Bu da gerçekten çok ciddi bir potansiyel.

YÜZDE 143 BÜYÜMÜŞ

Çelik Mutfak Eşyası sektörünün 2002 yılı baz alındığında yüzde 143 büyüdüğünü belirten ÜSKİM Genel Koordinatörü Gökhan Ceylan ise şu önemli noktalara temas etti: “Şehrimizin en önemli sektörlerinden biri olan metal mutfak eşya sektörü için bir proje düşündük ve bunu DOĞAKA’ya sunduk. Sektör temsilcilerimize bu konuda bilgiler vermek istedik. Metal mutfak eşya sektöründe özellikle ciddi bir potansiyele sahip olan şehrimizin 2023 hedeflerine ulaşması için ciddi bir atılım beklenmekte. O nedenle de 2018 yılında toplam ihracat 58 milyar dolar olarak belirtilmiş ve yüzde 90’lık bir artış şuan söz konusu. İstihdam olarak da 12 bin kişi bu sektörde istihdam edilmekte. Yine üretim olarak da günde 75 bin parça ürün şehrimizde üretilmekte, dünyada da 5 kıtada 80 ülkeye bu ihracatı sunmaktayız.

SEKTÖRDE FİRMALARI BİZ TEMELDE DÖRT GRUBA AYIRDIK

Bunlardan birisi çelik mutfak gereçleri üreten firmalarımız, diğeri alüminyum mutfak gereçleri ile yanmaz yapışmaz tava ve aksesuar züccaciye ürünleri. Türkiye’de Kahramanmaraş’ın genel durumuna bakacak olursak, toplamda ülke genelinde 200 firma var, Kahramanmaraş’ta ise 105 firma var. Yani neredeyse yüzde 50’den fazlası ilimizde. Çalışan sayısına da bakıldığında 16 bin kişinin yaklaşık 12 bini Kahramanmaraş’ta istihdam ediliyor. Üretimin 150 bin parçası Türkiye genelinde üretilirken, yine yarıdan fazlası olan yaklaşık 100 bini Kahramanmaraş’ta üretiliyor. İhracatımızın da 170 milyon doları ilimizde yapılmakta. Yerleşim olarak genellikle endüstriyel alanlarda kümelenmiş ve KOBİ ölçekli işletmeler gördük. Büyümede ise 2002 yılını eğer baz alırsak tam 143 kat büyümüş durumda. Bu da gerçekten çok ciddi bir potansiyel.

Haber: Mustafa Kılınç