Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Rusya’nın 8 Ağustos 2008’de Güney Osetya’ya müdahalesinin sert, ancak uluslar arası hukuka uygun bir adım olduğunu savundu.

Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya’ya yönelik askeri müdahalesinin 7. yılında Facebook hesabından açıklamada bulunan Medvedev, “Gürcistan ordusu ağır silahlar, tanklar ve uçaklarla Tşinvali’de ev, hastane ve okullara korkunç bir saldırı gerçekleştirdi. Birkaç saat içinde binlerce insan öldü ve yaralandı. BM himayesinde bölgede görev yapan Rus barış gücü askerleri hayatını kaybetti.” dedi.

Rus barış gücü askerlerinin hayatını kaybetmesinin uluslar arası hukukun ağır bir ihlali olduğunu hatırlatan Medvedev, Moskova’nın sert ama uluslar arası hukuka uygun bir yanıt verdiğini söyledi. Rusya Başbakanına göre, böylece insanların ölmesinin ve insani bir felaketin yaşanmasının önüne geçildi.

Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’da barış ve güven ortamının sağlanması için yardımcı olmaya devam edeceğini belirten Medvedev, “Son yaşanan gelişmelerin de gösterdiği gibi, iç çatışmaların çözülmesinde barışçıl yolların kullanılması halkların ve devletlerin korunması için tek yol…” tespitinde bulundu.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1992-1993’de meydana gelen iç savaş sonrasında Abhazya, Güney Osetya ile birlikte Gürcistan’dan ayrılmış ve tek taraflı olarak da bağımsızlıklarını ilan etmişti. Tiflis hükümeti 8 Ağustos 2008’de tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya’nın merkeze bağlanması için bölgeye askeri operasyon gerçekleştirmişti.

Güney Osetya’yı korumak için bölgeye askeri birliklerini sevk eden Rusya 5 gün süren savaşın ardından kontrolü ele geçirdi.

Rusya 26 Ağustos 2008’de Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanıdı.