11 Oscar kazanan ancak oyunculuk dallarının herhangi birinde ödül alamayan fil hangisidir?

Titanic, Oscar seferini başarıyla tamamladı ve bu yolculuğu tam 11 ödülle süsledi. 200 milyon dolarlık Titanic, 70'inci Oscar Ödüllari töreninde en iyi film, yönetmen ve şarkı da dahil 11 dalda topladığı ödüllerle, Ben-Hur'un 1959 yılında kırdığı rekoru egale etti. Toplam 14 dalda aday gösterilen dev film, sadece üç dalda Oscar'ı ıskaladı. Böylece, aynı dev transatlantik gibi filmin de batmaya mahkum olduğunu ileri sürenler yanılmış oldu. Bütün zamanların en çok seyredilen filmi olan Titanic, Oscar gecesinde öyle ezici bir üstünlük sağladı ki, hiçbir film iki ödülden fazlasını alamadı.

Ödülleri toplamak için üç kez sahneye çıkan Titanic'in yönetmeni James Cameron'un çağrısı üzerine, deniz faciasında can veren 1500 kişi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Cameron, hem en iyi yönetmen, hem en iyi film, hem de en iyi kurgu ödülleri verilirken sahnedeki yerini aldı.

Titanic bol miktarda ödül topladığı halde, en iyi kadın ve erkek oyuncu başka bir filmden çıktı. En iyi film dalında da aday olan As Good As It Gets (Benden Bu Kadar) filminde takıntılı bir yazarı canlandıran Jack Nicholson, çizdiği mükemmel kompozisyonla en iyi erkek oyuncu Oscar'ını aldı. Bu dalda Titanic'in başrol oyuncusu Leonardo di Caprio zaten aday gösterilmemişti.

Benden Bu Kadar'da yalnız bir anneyi oynayan Helen Hunt ise, Titanic'in yıldızı Kate Winslet'e galip geldi. Hunt en iyi kadın oyuncu ödülünü alırken, Titanic bu dalda Oscar'ı ıskalamış oldu. Titanic, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü, L.A. Confidential'daki rolüyle Kim Basinger'a, en iyi makyaj ödülünü de ‘Man in Black’e kaptırdı. Birçok eleştirmenin Titanic'den daha iyi bir yapım olarak değerlendirdiği L.A.Confidential en iyi uyarlama senaryo dalında da ödül aldı.

Titanic'de kazadan kurtulan yaşlı kadını canlandıran Gloria Stuart, belki de bu son şansında ödüle ulaşamadı. 87 yaşındaki Stuart bugüne kadar Oscar'a aday gösterilen en yaşlı oyuncu oldu.

En iyi film dalında aday gösterilen Good Will Hunting'de bir terapi uzmanını canlandıran Robin Williams ise en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.

Film dalının diğer adayı The Full Monty (Anadan Doğma) ise en iyi komedi ödülünü elde etti.

Dünyanın kralıyım

ABD'de Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından her yıl verilen geleneksel Oscar Ödülleri'nin 70'incisinin en parlak şahsiyeti, hiç şüphesiz ödülleri toplayan Titanic filminin yönetmeni James Cameron'dı. ‘Terminator’ ve ‘Gerçek Yalanlar’filmlerinin de başarılı yönetmeni olarak hatırlanan Cameron, ‘Manyak mükemmeliyetçi’ kişiliğiyle ve titiz

çalışmasıyla tanınıyor. Cameron, Los Angeles'ta yapılan törende ödülünü alırken, filmdeki kahramanın sözünü coşkuyla kullanarak, ‘Dünyanın kralıyım’ dedi. Seyircilere filmin gerçek bir öyküye dayandığını hatırlatarak bir dakikalık sessizlik isteyen Cameron, çalışma arkadaşlarına teşekkür ederken, ‘Sizler bana saf bir altın verdiniz ve bu altını sizinle paylaşıyorum’ diye konuştu.

OSCAR’DA GREV SÜRPRİZİ

Oscar'ı yayınlayan NBC televizyonunda çalışanların grevi nedeniyle ödül töreni birçok ülkede canlı olarak ekrana gelemedi. Kanal D, pazartesiyi salıya bağlayan gece saat 02.00'de canlı olarak yayınlayacağını belirttiği ödül törenini bu nedenle ekrana getiremedi. ‘‘Titanic’’in 11 dalda Oscar alarak tarihe geçtiği 70. Oscar Ödül Töreni, Los Angeles'taki Oscar Yayın Organizasyonu çalışanlarının toplu grevi nedeniyle ABD'de de yayınlanamadı. Uydu yayınına verilemediği için birçok ülke televizyonu gibi Kanal D de, basına bildirdiği yayın programını bu yüzden uygulayamadı.

Kim Basinger en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü alırken, ilk sırada oturan eşi Alec Baldwin ağladı. Celine Dion ise Titanic şarkısını söylerken az kalsın heyecandan mikrofonu elinden düşürüyordu.

Kate Winslet ve Julie Christie, kazanamayacaklarını bildikleri için teşekkür konuşması yazmadıklarını itiraf ettiler.

Bugüne kadar Oscar alan herkes törene davetliydi ve bir ara topluca sahneye çıkıp, izleyenleri geçmişe götürdüler. Jack Nicholson ise en iyi erkek oyuncu dalında kazandığı ödülle Oscar'ları üçlediği için bu grubun içinde yer aldı. Nicholson 1975 yılında Guguk Kuşu filmiyle en iyi erkek oyuncu, 1983'te ise Sevgi Sözcükleri filmindeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü almıştı.

Törene, Titanic'te görünen 20 milyon dolarlık kiralık elmas kolyeyle katılan filmin 87 yaşındaki yıldızı Gloria Stuart gecenin en şık kadını seçilirken, Anjelica Huston ve Cher en rüküşler olarak seçildi. Yıldızların tercih ettiği modacılar arasında Armani, Escada, Versace, Dolce & Gabbana başı çekiyordu.

En iyi erkek oyuncu dalında aday olan Matt Damon geceye sevgilisi Winona Ryder yerine annesi Nancy Carlsson Paige'le birlikte geldi. Good Will Hunting filminde Damon'un rol arkadaşı olan Chris Affleck de törende annesine kavalyelik ediyordu.

REKORTMENLER

Rüzgar Gibi Geçti (1939), 13 dalda aday, 8 ödül

Mrs. Miniver (1942), 12 dalda aday, 6 ödül

All About Eve (1950), 14 dalda aday, 6 ödül

İnsanlar Yaşadıkça (1953), 13 dalda aday, 8 ödül

Rıhtımlar Üzerinde (1954), 12 dalda aday, 8 ödül

Ben-Hur (1959), 12 dalda aday, 11 ödül

Mary Poppins (1964), 13 dalda aday, 5 ödül

My Fair Lady (1964), 12 dalda aday, 8 ödül

Kim Korkar Hain Kurttan (19-66), 13 dalda aday 5 ödül

Kurtlarla Dans (1990), 12 dalda aday, 7 ödül

Schindler'in Listesi (1993), 12 dalda aday, 7 ödül

Forrest Gump (1994), 13 dalda aday, 6 ödül

İngiliz Hasta (1996), 12 dalda aday, 9 ödül

Titanic (1997), 14 dalda aday, 11 ödül.

GECENİN YILDIZLARI

Oscar ödüllerinde Titanic’in hiçbir oyuncusu ödül kazanamadı. Kim Basinger En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Robin Williams En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilirken, ‘As Good As It Gets/ Benden Bu Kadar’ın oyuncuları Helen Hunt ve Jack Nicholson da En İyi Erkek ve En İyi Kadın oyuncu dallarında ödüle hak kazandılar. Gecenin yıldızları daha sonra ödülleriyle birlikte kameralara poz verdiler.

Celine Dion, Oscar kazanan parçasını seslendirirken heyecanlandı . Titanic filminin yapımcısı WJon Landau törene eşi ve oğluyla kazandı. Eşinin Titanic şekindeki çantası ve oğlunun Titanic papyonu çok ‘ilginç’ bulundu.

Los Angeles’taki ödül törenine pek çok ünlü isim katıldı. Madonna da siyah dekolte bluzu ve görkemli kolyesiyle davete katılan isimler arasında yer aldı.

‘Good Will Hunting’, Orijinal Senaryo dalında Oscar kazandı. Senaryoyu yazan Matt Damon ve Ben Affleck sevinçten çılgına döndüler.

Kate Winslet, Oscar’la dönmeyi beklediği törene Titanic’te taktığı kolyenin bir benzerini takarak geldi. Ancak eli boş döndü...