Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Metaverse Forumu'nda konuşmasının ardından gündeme gelen "Metaverse nedir" sorusu yanıt arıyor. "Dünya dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru doludizgin gidiyor." diyen Başkan Erdoğan, metaverse evreninin gelecek nesillerde büyük bir yer, olacağına dikkat çekti. 

Türkçe'ye 'sanal evren' olarak çevrilebilecek olan 'metaverse' kullanıcıların internet üzerinde var olan bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor. Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görülüyor.

VR kulaklıklar, artırılmış gerçeklik (AR), akıllı saatler ve akıllı gözlükler kullanarak bu sanal gerçeklik evrenine erişebilmekse mümkün.

METAVERSE NE DEMEK?

Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor. Metaverse kelimesi, "meta" (ötesinde anlam) ve "evren" kelimelerinin birleşimiyle meydana gelmiştir. Ayrıca Terim, Neal Stephenson'ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash'de ortaya çıktı.
Metaverse'te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği paylaşılan 3D sanal bir ortam sunuluyor. Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin veriyor.

Örneğin, kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka yerlere yansıtabiliyor. Metaverse, kişinin sadece bakmak yerine içine girebildiği somutlaştırılmış bir internet gibi hayal edilebileceği belirtiliyor. Gerçeğe dayalı olacak metaverse'in, önceden oluşturulmuş sanal dünyalardaki karikatürize avatarların aksine kullanıcıların gerçek fiziksel çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle gerçek insan görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine imkan sağlayacağı kaydediliyor.

Metaverse kavramının The Matrix, Pokemon Go, Minority Report, Ralph Breaks The Internet, Black Mirror gibi sayısız film ile video oyununda tasvir edildiği biliniyor. Facebook yöneticileri, metaverse'i insanların oyun oynarken ya da araştırma yaparken birlikteymiş gibi hissedebilecekleri bir ortam olarak tanımlıyor.

Metaverse nasıl girilir?

İlgi duyduğunuz metaverse yatırımını seçin.

Metaverse teknolojisi şu an birkaç farklı firma tarafından desteklenen bir konsept. Şu an metaverse ürünler çıkaran en önemli firma ise Decentraland. Yani Decentraland Land token aldığınızda firmanın oyun platformunda sanal bir arsanız oluyor. Bu sanal arsada 3D modellemeler ile istediğiniz sanal ortamları kurmanız mümkün. Ayrıca Facebook ve Microsoft henüz ürünlerini ortaya çıkarmamış olsa da piyasaya kısa süre içerisinde girme planları yapıyor.

Büyük yatırımlar öncesinde hazırlıklı olun.

Şu an için Decentraland, Axie Infinity gibi oyun şirketlerinin ürettiği metaverse teknolojileri aslında buz dağının küçük bir kısmı. Bu firmaların mevcut teknolojiyi ne kadar geliştirme potansiyeli olduğu belirsiz. Bu nedenle köklü firmalar sektöre girmeden çok büyük yatırımlar yapmak çok riskli. Sistemin asıl yükseleceği nokta kısa süre içinde Facebook yatırımının piyasaya çıkması olacak. Bu sebeple küçük yatırımlarla şimdiden olayın mantığını kavramak önemli.

MetaHuman yani dijital kopyanı üretin.

Şu an için bir sanal arsa edinmek için mutlaka MetaHuman denen sanal görüntünüze ihtiyacınız yok. Ancak henüz ücretsizken Epic Games tarafından üretilen MetaHuman Creator yardımıyla dijital kopyanızı üretmeniz öngörülü bir yaklaşım.

NFT hakkında bilgi sahibi olun.

Metaversenin geleceğinde dijital ürünlerin kripto para ile satışı anlamına gelen NFT büyük bir rol oynayacak. Bu yüzden şimdiden dijital ürün pazarını tanımaya çalışmak çok kıymetl

METAVERSE İLE ARSA NASIL ALINIYOR?

Sanal arsa satışı gerçekleştiren platform satışı kendi coini ile gerçekleştirirken, arsalar sanal cüzdana gönderilecek OVR coini ya da platforma sanal cüzdanla bağlanılarak yapılan ödeme ile alınabiliyor.

Önce MetaMask eklentisini yükleyin.

Sanal arsa alımı, bir kripto varlık işlemidir. Bu sebeple öncelikle MetaMask eklentisini yüklemeniz şarttır.

Metaverse arsa alacağınız platformu seçin.

Şu an ülkelerin bile sanal arsa aldığı en gelişmiş platform Decentraland alanıdır. Ayrıca Bloktopia, OVR, Somnium, Axie Infinity ve Sandbox platformlarından da arsa alabilirsiniz.

Parsel ilanlarını bulun.

Arsa almak için sayfanın en altındaki “Parcels and Estates” bölümüne gelin. Burada “Parcel” yazan ürüne tıklayın.

Metaverse alanından bir parsel seçin.

Ekrandan bir parsel seçtikten sonra sağ alttaki “Buy” düğmesini seçin. Tıkladığınızda “You need to Sign In to access this page.” diye bir uyarı alacaksınız. Bu uyarıdaki Sign In bağlantısına tıklayın.

MetaMask’a bağlanın.

Burada sizden MetaMask eklentisine bağlanmanızı isteyecek. Az önce MetaMask’ı zaten yüklemiştiniz. Connect deyin. Sonra karşınıza çıkan ekranda MetaMask’a bağlanın.

Karşınıza çıkan onay ekranlarını teyit edin.

Karşınıza çıkan onay ekranlarını onayladığınızda artık sanal arsanız MetaMask cüzdanınıza aktarılmış olacak. Tabii burada MetaMask cüzdanınızda yeterince Ethereum olması gerekiyor.

Artık bir metaverse arsanız var.

Metaverse arsanızı OpenSea veya Rarible gibi bir sanal pazarda istediğinizde satabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki videoyu izleyerek daha ucuz arsalar satan OVR’den arsa almayı öğrenmeniz de mümkün.

Metaverse coin ile arsa yatırımı yapma

Mutlaka sanal arsa satın almak zorunda değilsiniz. Aslında kripto paraların tamamı sanal hisselerdir. Sanal arsası bulunan platformların kripto paralarından almak da sizi bu ekosistemin bir parçası hâline getirecektir.

Yani metaverse arsa nasıl alınır, sorusunun bir yanıtı daha var. Bunun için şu işlemleri yapmalısınız:

Bir kripto para borsasına üye olun.

Sanal arsa satan şirketlerin kripto paralarından almak için öncelikle kripto paralarla işlem ve takas yapma imkânınız olmalıdır. Bu sebeple Binance ya da BtcTurk gibi bir kripto para borsası üyeliği şarttır.

Şu an için metaverse tabanlı en önemli coin MANA coindir. 

Sanal arsanızda kullanmak üzere dijital kopyanız olan MetaHuman modellemenizi hazırlayın.

Gelecekte sanal evrende sizi temsil edecek dijital kopyanızı oluşturmanız mümkün.

ARSA DEĞERİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR? 

Metaverse’de arsa değeri platforma, platformdaki kullanıcıların taleplerine ve işleyişine göre belirleniyor. Av. Görkem Gökçe’ye göre “Metaverse’de kıtlıktan bahsetmek mümkün değil. Sınırlı sayıda arsa yok. Örneğin “Fenerbahçe Stadı satın alınmış” deniyor. Bu sadece bir platformda yapılan bir satış. Dünya haritası başka platformlar tarafından kullanılıp aynı piksel tekrar satışa çıkartılabilir. Arsa değerini belirleyen şey platforma yönelik talep, platformun kendi güvenilirliği ve bilinirliği. Tüm kullanıcılar arsa satın alırken, satın aldıkları platformu çok iyi değerlendirmek zorundalar.”

Metaverse arsa almak iyi bir yatırım mı?

Şu an Decentraland gibi sanal arsa satıcıları popüler olsa da bu alana Facebook ve Microsoft güçlü bir yatırım yapmıştır. Yani yakın dönemde bu iki firmanın ürünlerinin piyasayı domine etme olasılığı büyük. Bu sebeple şimdilik küçük çaplı bir yatırım yapmak daha mantıklı görünüyor.

Metaverse altyapısına sahip sanal arsalar gelecekte milyar dolarlık servetlere dönüşecek. Örneğin sadece Facebook’un Horizon Home ile metaverse arsa satışına gireceğini açıklamasından sonra bir ayda dijital yani sanal arsa fiyatları %42.000 arttı.

Metaverse denilen sanal bir dünyanın oluşturulmasına dair görüş ilk olarak 90’lı yıllarda bilimkurgu romanlarında işlenmiştir. Nitekim bu kelimeyi ilk olarak Stephenson “Snow Crash” adlı romanında kullanmıştır. Ancak zamanla metaverse teknolojisine Facebook ve Microsoft gibi büyük firmalar yatırım yapmıştır. Bu da bu “Sanal arsa nasıl alınır?” merakını tetiklemiştir.

Metaverse Facebook Meta alanına nasıl girilir?

Facebook kendi yatırımını henüz genel halk kitlesine açmadı. Şu an için bir sanal oyun alanının içerisinden kripto parayla parsel almak ve buraya insanların ilgisini çekecek 3D modellemeler koymak dışında metaverse alanına girme şansızınız yok.