New York şehrine yalnızca 42 kilometre uzaklıkta bulunan Indian Nükleer Enerji Santrali’ndeki patlama, bölgede yaşayan 20 milyon insana korkulu anlar yaşattı.

New York'un Westchester sınırları içerisinde bulunan nükleer santralde trafonun patladığı ve reaktörlerde herhangi bir zarar olmadığı belirtildi. Patlama sonunda santralde bulunan dört reaktörden üçünün kapatıldığı, dördüncüsünün ise kontrol altında çalışmaya devam ettiği aktarıldı.

New York şehri ile Westchester yerleşkesinin yüzde 25 elektrik ihtiyacını karşılayan Indian Nükleer Enerji Santralinin 80 kilometre çevre alanında 20 milyon insan yaşıyor. ABD’deki nükleer santraller içinde en eski ve güvenlik açısından sıkıntılı olarak değerlendirilen Indian Nükleer Enerji Santrali’ndeki patlama, akşam 18.00 sularında meydana geldi. Patlamadan sonra santralden siyah dumanların yükselerek havaya karıştığı gözlemlendi. Yetkililer, halk sağlığını tehdit edecek bir durumun olmadığı, santralde her şeyin kontrol altında olduğu açıklamasını yaptı.

KORKULACAK BİR DURUM YOK

Bölge polis şefinin yerel WNBC televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Indian Nükleer Santrali güvenli, yalnızca trafoda patlama oldu. Halk için tehlike arz edecek bir durum sözkonu değil. İşçiler de güvende. Santralde herşey normal seyrinde çalışmaya devam ediyor." dedi.

Santralin bağlı olduğu Entergy şirket sözcüsü Jerry Nappi, üç reaktörün kapatıldığını, birisinin ise çalışmaya devam ettiğini belirterek, reaktörlerin patlamadan zarar görmediğini dile getirdi.

Uzmanlar, trafo patlamasından kaygılanılmaması gerektiği zira her yıl 3 veya 4 dört defa trafo patlaması olayının santralde vukuu bulduğuna işaret etti.

Indian Santrali, 2010 yılında da bir trafoda patlama nedeniyle gündeme gelmişti. Nükleer Enerji Santrali ile ilgili asıl tartışma ise 2011 yılında Japonya’yı vuran tsunami ve deprem felaketi sonrasında Fukişima Nükleer santralinde yaşanan patlamalar nedeniyle gündem olmuştu.