Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldürmekle suçlanan polislerin yargılanması 10 saat geçmesine rağmen halen devam ediyor. Şu ana kadar sadece polis memuru M.N.G’nin ifadesi alındı. Duruşmanın başlama saatinden itibaren mahkeme 6 kez ara vermek zorunda kaldı.

Duruşmanın başlaması ile birlikte avukatlar, sanıkların mahkeme salonuna getirilmesi talebini reddeden mahkeme heyetine, güvenlik gerekçesiyle ifadelerin video görüntüsüyle alınmasında ısrar etti. Nihat’ı kasten öldürmek suçlamasıyla yargılanan sanık polis M.N.G’nin ifadesi sırasında bağlantı sık sık kesildiği için birçok kere ne söylediği anlaşılamadı.

Ankara Elmadağ Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık M.N.G, Ankara’dan, tutuksuz sanık polisler H.V, O.Ç, U.İ. ve G.T. ile avukatları ise Mardin Adliyesinden SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti, yer olmadığı gerekçesiyle sadece 3 gazetecinin duruşma salonuna alınmasına izin verdi. Yer darlığından dolayı sanık sandalyesine oturtulan avukatlar, bu duruma tepki göstererek, “Bizim yerimizde sanıklar oturmalıydı” diye konuştu. Duruşmada ilk olarak avukatların talepleri dinlendi. Mahkeme heyeti, usul yönündeki görüşlerini belirtmek için avukatlara söz verdi. Yargılanan 5 polisin de burada mahkemede hazır olmaları gerektiğini belirten avukatlar, sorularını yüz yüze, doğrudan sormalarını, bunun için de savunma makamı ve ailenin karşısında cevap vermelerini istedi. Avukatların taleplerini tutanağa geçiren mahkeme heyeti, bu talebi sanıkların ‘Güvenliğinin sağlanamayacağı’ iddiasıyla reddetti.

İddianame okunduktan sonra Nihat’ı kasten öldürmekten yargılanan sanık polis M.N.G. ile görüntülü bağlantı kuruldu. Sanık ifadesi sırasında sık sık bağlantının kesilmesi ve söylediği birçok şeyin anlaşılmaması üzerine avukatlar yeniden itiraz ederek, sanıkların mahkeme salonuna getirilmesini istedi. Mahkeme heyeti ise ‘Dedikleri anlaşılıyor. Anlaşılmayan yerleri not alıp daha sonra teyit edeceğiz’ şeklinde talebi yine reddetti.

Telekonferans yönteminde aksaklıklar devam edince avukatlar telekonferans yönteminden vazgeçilmesi ve sanıkların mahkemeye getirilmesi talebini yinelemesi üzerine mahkeme başkanı sanıkların mahkemeye gelmesi halinde dava sonrası olayların çıkmasından çekindikleri için sanıkların getirilmesi kararını almadıklarını açıkladı. Mahkeme başkanı, “Eğer çok istiyorsanız talep edin davayı Cizre’den başka yere aldırayım" diye konuştu.

Tartışmaların sürmesi üzerine duruşmaya 15 dakika ara verildi.