Pak Maden İş Sendikası Başkanı Vedat Öztürk, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Soma ile ilgili kesin raporunu hazırlayıp mahkemeye sunmadığı için şehit madenci yakınlarına maaş bağlanabilmesi amacıyla Soma İş Mahkemesinde açılan davada da bir türlü yol alınamadığını söyledi. Öztürk, “İşi ağırdan alan SGK acılı ailelerin hayatını karartıyor.” dedi.

Vedat Öztürk, Soma’da hayatını kaybeden 301 madencinin yakınlarına maaş bağlanmamasıyla ilgili açıklama yaptı. Öztürk, “SGK kazaya ilişkin çalışmalarını aylardır tamamlamadığından, şehit madenci yakınlarına maaş bağlanabilmesi için Soma İş Mahkemesinde açılan davada da bir türlü yol alınamıyor. Mahkeme son olarak SGK Başkanlığı Başmüfettişliğine bir yazı yazarak, faciaya ilişkin resmi bilgileri istedi. Ancak SGK’dan mahkemeye gönderilen cevabi yazıda, faciaya ilişkin henüz kesin rapor hazırlanmadığı ve kurulan komisyonun halen çalışmaya devam ettiği belirtildi.” ifadelerini kullandı.

Yazışmayı değerlendiren Öztürk, faciadan bu yana geçen bir yıllık sürede hiçbir mesafe alınamamasının ancak kötü niyet veya kasıtla izah edilebileceğini belirtti. Öztürk, şunları dile getirdi:

“Soma’daki iş cinayetinin üzerinden bir yıl geçti, ama daha ne mahkeme başlayabildi ne de mağdur insanlara el uzatıldı. Bu durum, iktidar için yüz karasıdır. SGK hala mahkemeye gönderdiği yazıda, “kesin rapor için çalışmaların kurulan komisyon marifetiyle devam ettiğini” belirtiyor. Ne kadar da maharetli bir komisyon kurmuşlar ki bir yıldır konuyu anlamaktan aciz. Oysa her şey biliniyor. Marifetli heyetimiz Soma’da kime sorsa onlara gerçeği anlatırdı. Bir de mahkemeye gönderilen yazıda dalga geçer gibi “rapor hazırlandığında bir suretinin İVEDİ olarak mahkemeye gönderileceği” belirtiliyor. Ne kadar da ivedi iş yapıyorlar değil mi? İşi ağırdan alan SGK, acılı ailelerin hayatını karartıyor. Orada insanlar bir yıldır mağdur. Çoluk çocuğunu, eşini, babasını faciada şehit verenlere maaş sözü verilmişti. Ama hepsi lafta kaldı. Kimse soruyor mu bu insanlar ne halde, ne yiyip ne içiyor. Sosyal devlet bu mu? Bugün o insanların yanında olmayan devlete sosyal devlet denilebilir mi?
Nisan’da bir mahkeme süreci başlayacak. 45 sanık var, ama bu sanıklar arasında ne Türkiye Taş Kömürü İşletmesi ne de Enerji Bakanlığı’ndan hiçbir yetkili yok. Hükümet, bilirkişi raporlarında asli kusurlu olduğu tespit edilen kimi yetkililere soruşturma açılmasına dahi izin vermedi. Facianın tek sorumlusu üç-beş işletme görevlisi ve hayatını kaybeden işçilerin kendisi mi yani? Böylesine bir facia, herhangi bir Avrupa ülkesinde meydana gelse, ilgili bakan siyasi sorumluluğu üstlenerek görevi bırakır ve halka hesap verirdi. Bizdekiler ise maşallah koltuğa öyle bir yapışmışlar ki hiçbir şey onları ayıramıyor. Hatta Ermenek gibi bir başka maden faciasının yaşandığı yerde destekçilerinin 'Türkiye sizinle gurur duyuyor' sloganlarıyla acılı ailelerin yarasına tuz biber ekiyorlar. Böyle bir tabloda soruşturma ne kadar sağlıklı yürüyebilir, bu şartlar altında görev yapacak mahkemelerle ne kadar adalet tesis edilebilir ki! Soma halkı mağduriyetlerinin giderilmesini beklerken, hala çalışmaya devam eden 3 bine yakın madenci de cep telefonu mesajlarıyla işten atıldı. Madenciliğe dayalı Soma ekonomisi adeta çöküyor. Bizim ulaştığımız rakamlara göre, kazadan bu yana 15 bin kişi ilçeyi terk etti. İnsanlar kaderine terkediliyor. Ama Soma halkı sahipsiz değil. Biz Pak Maden İş olarak, Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak, onların haklı mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olmaya devam edeceğiz.”