Ünlü İngiliz gazeteci Robert Fisk, İran ile dünya güçleri arasındaki anlaşmayı 'Şiilerin zaferi' olarak tanımladı.

Independent gazetesinin baş sayfasında yayınlanan makalede "Amerikalılar Orta Doğu'nun mezhep savaşında Şiilerin tarafını tuttu" yorumunu yapan Fisk, Washington yönetimi için artık iyi adamın İran olduğunu öne sürdü.

BBC Türkçe servisinin aktardığı yazıda Fisk şu ifadeleri kullandı:

"Oğullarını 11 Eylül'de insanlığa karşı suç işlemeye gönderen ve dünyaya Usame bin Ladin'i yaratan, önce Taliban'ı daha sonra Irak ve Suriye'de Sünni İslamcıları destekleyen ve emirleri, prensleri IŞİD'i destekleyen Sünni Müslüman devletlerin baskın etkisine güle güle. Washington, Körfez'in külüstür prenslerinden ve onların bağnaz öğretilerinden, (ABD silahlarına para vermedikleri sürece) sinir bozucu zenginliklerinden ve Yemen'deki berbat iç savaşlarından bıktı. Şimdi blokta iyi adam Şii İran. İran Obama yönetimini, Sünni Vahabi IŞİD'i yok etmek istiyorsa, ki bunu Tahran da istiyor, Esed rejimini desteklemesi için ikna etmeye çalışacak."

Gazetenin başyazısında ise anlaşma için "tarihi fakat riskleri iyi yönetilmeli" yorumu yapıldı ve anlaşma şartlarının yerine getirilip getirilmediğini iyi denetlenmesi gerektiğini belirtiyor.

"SUUDİ ARABİSTAN NÜKLEER FAALİYETLERİ HIZLANDIRABİLİR"

Financial Times gazetesi ise başyazısına "Mükemmel olmayan, tarihi bir anlaşma" başlığı attı ve ABD'nin bu anlaşmayı Orta Doğu'ya yeniden angaje olmak için kullanması gerektiği yorumunu yaptı.

Yaptırımların kaldırılmasıyla İran'ın bölgede gücünü kullanabileceğini yazan gazete buna karşılık 'Tahran'ın düşmanı' Suudi Arabistan'ın nükleer faaliyetleri hızlandırabileceğini belirtti.

Yazıda şu ifadeler var: "İran ve ABD ilişkilerinde hızla bir normalleşme olmaz. İran'ın Orta Doğu'daki saldırgan eylemleri buna engel olur. Ama anlaşma, 1979 devriminden bu yana, rejimin ABD ile yapıcı ilişkiler içine girmek istediğin en önemli işareti."

YENİ SİLAH YARIŞI KORKUSU

Times gazetesi ise "İran nükleer anlaşmasından sonra yeni bir silah yarışı korkusu var" başlığı attı.

Gazete başyazısında da nükleer görüşmelere katılan müzakerecilerin uzun vadede güvenlik yerine İran'la zayıf bir anlaşmayı tercih ettikleri yorumunu yaptıç.

Times anlaşmayı, "İran'ın komşuları ve ABD'nin gelecekteki başkanları için hayatı daha tehlikeli hale getiren bir kumar" olarak nitelendirdi.

Guardian gazetesinin başyazısında da ABD'nin anlaşmayla elde edilen fırsatı İran'ın uluslararası topluma kazandırılması için kullanması gerektiği, bunun da ABD'nin dış politikası için bir başarı olarak kaydedilebileceği görüşü ifade ediliyor.

Daily Telegraph gazetesinde de "İran kendini kanıtlamalı" başlığı var. İran'ın 'terör örgütlerine destek verdiği ve insan hakları ihlalleri yaptığını' yazan gazete, yine de anlaşmanın Orta Doğu güvenliği için önemli olduğunu yazıyor ve 'başarı' olarak niteliyor.