Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile Rusya ekonomisinde küçülme devam ediyor.
Rusya hükümeti resmi verilerine göre gayri safi milli hasıla ikinci çeyrekte yüzde 4,6 küçüldü. Rusya Federal İstatistik Servisi’nin ilk çeyrek için açıkladığı yüzde 2,2’ye göre daha sert bir düşüşün görülmesi dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidarda olduğu 15 yıllık dönemde ikinci kez ekonomi küçülme riski ile karşı karşıya.

Petrol varil fiyatlarının 50 doların altına inmesi nedeni ile dolar 64 ruble ile son ayların rekorunu kırarken, zayıf rublenin enflasyonu tetiklemesi ve taleplerin azalmasına neden olmasından endişe ediliyor.

Renaissance Capital uzmanı Oleg Kozmin yaptığı değerlendirmede ikinci çeyrekte yaşanan küçülmenin taban olduğunu, yılın ikinci yarısında rakamların olumlu yönde gelişeceğini belirtti.

Kozmin’e göre petrol varil fiyatları 60 dolar seviyesinde olursa 2015’de Rusya ekonomisi yüzde 3,6, mevcut rakamlarda yılı tamamlarsa yüzde 4 küçülecek.

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre Rusya ekonomisi 2015’de yüzde 2,7 küçülecek ve 2016’da ise yüzde 0,7 ile büyüme yeniden başlayacak.

Uluslar arası Para Fonu’na (IMF) göre ise Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların Rusya’ya maliyeti gayri safi milli hasılanın yüzde 9’una ulaşabilir.