Vergi Dairesi Başkanı Cuma Sağlam, "Amacımız verginin önemini toplumun tüm kesimlerine anlatabilmek ve toplumdaki vergiye gönüllü uyumu artırmak"dedi.

Sağlam ve bir grup çalışanlar, 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftası nedeniyle, Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okudu. Grup, daha sonra Vali Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaret etti.

Vergi Dairesi Başkanlığı toplantı salonunda basın mensuplarıyla biraraya gelen Sağlam,  burada yaptığı konuşmada, 25'incisi kutlanan Vergi Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini, asıl amaçlarının verginin önemini toplumun tüm kesimlerine anlatabilmek ve toplumdaki vergiye gönüllü uyumu artırmak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir devletin bağımsız olabilmesi için, kendi yasama ve yargı bağımsızlığa sahip olmasının yanında ekonomik anlamda da başkasına muhtaç olmaması şarttır. Çünkü milli savunma, ülkenin imarı, halkın eğitimi ve sağlığı gibi pek çok ihtiyacın karşılanması ancak devletin önemli bir gelire sahip olmasıyla mümkündür. İşte bu gelir, Anayasamızın 73'üncü maddesine göre devletin hükümranlık hakkına dayanarak, kamu giderlerini karşılamak için kişilerden mali güçleri oranında aldığı vergilerden oluşmaktadır."

Devletin sınıf farkı gözetmeden toplumun her kesimi için yaptığı hizmetlerin en önemli finansman kaynağının toplanan vergiler olduğunu aktaran Sağlam, ülkenin bütçe giderlerinin yüzde 85'inin vergilerden karşılandığını, verginin sadece devletin yaptığı harcamaların finansmanı olarak görülmemesi gerektiğini aynı zamanda toplumda gelir dağılımındaki adaletin ve sosyoekonomik dengelerin sağlanmasında da önemli bir enstrüman olduğunu söyledi.

Sağlam, sağlıklı vergi toplamanın temelinin, kayıt dışı kayıt altına alınmasına ve belge düzeninin yerleşmesine dayandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle haksız rekabetin, gelir dağılımındaki adaletsizliğin, sosyal dengelerdeki huzursuzluğun, kamu yatırımlarındaki azalmanın ve toplumsal etik değerlerdeki aşınmaların önlenmesi için kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması bir zorunluluktur. Bu nedenle kayıt dışı faaliyetlerin ilgili kurumlara bildirilmesi önemli bir vatandaşlık görevidir."

Hafta boyunca çeşitli kurum ve mükellef ziyaretleri gerçekleştireceklerini ifade eden Sağlam, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, okullarda 'Vergi' konferanslar vereceklerini ayrıca çalışanlara yönelik bazı etkinlikler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.