Prof. Dr. Yaşar, her yıl 2 milyar ton tozun çöllerden taşındığını ve bu tozların doğayı gübrelediğini belirtti. Bu tozların doğanın besin kaynağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar'a göre, bu süreç mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar yoğun bir şekilde devam eder. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren çok yoğun bir döneme girileceğini söyledi ve ülkemize demir yüklü kırmızı renkli çöl tozlarının yoğun olarak geleceğini öngördü.

Kahramanmaraş Depreminde Gaziantep'te Yıkılan Apartmanın Kolonu Kesilmiş! Kahramanmaraş Depreminde Gaziantep'te Yıkılan Apartmanın Kolonu Kesilmiş!

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarıyla birlikte yaşanabilecek polen sorununa da dikkat çekti. Bir tek çam ağacının bile 12 milyar polen üretebildiğini belirten Yaşar, bu dönemde havada polenin yoğun miktarda çoğalacağını ve bunun solunması durumunda rahatsızlıklar yaşanabileceğini ifade etti. Özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip olanların bu dönemde dikkatli olması gerektiğini belirtti. "Bahar alerjisi" olarak adlandırılan semptomların görülebileceğine işaret etti ve akciğer rahatsızlıkları bulunan kişilerin 3 hafta boyunca partikül tutucu maske takmalarını veya normal maske kullanmalarını önerdi.

Çöl tozlarının havada aşırı miktarda yoğunlaşacağını belirten Prof. Dr. Yaşar, bu dönemde araçların üzerinin çamura bulanabileceğini kaydetti. Tarımda verimliliğin artabileceğini ancak sağlık açısından da tehlikeli bir dönem olduğunu vurguladı. Ancak korkulacak bir durum olmadığını belirten Prof. Dr. Yaşar, vatandaşların bu süreçte dikkatli olmaları gerektiğini ve sağlık açısından gerekli önlemleri almaları gerektiğini sözlerine ekledi.