Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla kırmızı bültenle aranan Sedat Peker'in, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB Deniz Meclisi Üyesi Salih Orakçı ile ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ardından muhalefet partileri konuyu yargıya taşıdı.

Peker’in iddialarının araştırılmasını talep eden siyasi parti temsilcileri Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi’ne gelerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

ÖZDAĞ: BU ÇETELERİN DEFTERİNİ DÜRMEYE KARARLIYIZ
Peker’in iddialarının ardından Ankara Adliyesi’ne gelerek suç duyurusunda bulunan ilk isim Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve heyeti oldu. Eski SPK başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu hakkında suç duyurusunda bulunan Özdağ adliye önünde yaptığı açıklamada, “Şimdiden uyarıyoruz, kanunsuz emirler alıp soruşturmayı engellemeye çalışanlar, kulağının üzerine yatanlar olursa bunun hesabını da bağımsız Türk yargısının önünde kısa zaman içerisinde verirler” dedi.

Suç duyurusunun içeriğine dair de konuşan Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suç duyurumuzda ne var? Sarayın atadığı bürokratların güçlerini kullanarak soyduğu şirketler var. Küçük yatırımcıların batan milyonlarca Türk halkından çalınan servet var. Süleymanlar var, Serhatlar var kendileriyle ilgili iddialara cevap verecek adamlar var. Bu iş şarkıcı tutuklamaya benzemez. Abdesten dinden bahsedenler artık Allah’tan korkacak, kuldan utanacak yargıya hesap verecek. Devleti, ‘rüşveti ona verme bana ver, o fazla para verir’ diyenlere teslim etmeyeceğiz. Bu çetelerin defterini dürmede kararlıyız.”

CHP HEYETİNDEN SUÇ DUYURUSU
Sedat Peker’in gündeme getirdiği iddialara ilişkin CHP adına Ankara Adliyesi’ne gelerek suç duyurusunda bulunan heyetin başında CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek yer aldı. CHP’li Erkek ile birlikte Ankara Milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Levent Gök, Murat Emir, Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ve CHP Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan adliyeye girerek suç duyurusunda bulundu.

DEVA Partisinden SUÇ DUYURUSU

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, suç örgütü lideri Sedat Peker’in ‘Deli Çavuş’ adlı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda adı geçen kişilerle ilgili suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu, 29 Ağustos 2022 sabahı (bugün) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıldı.

Suç duyurusunda SPK Eski Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Serkan Taranoğlu, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Denizli Meclis Üyesi Salih Orakçı, (Ali Fuat Teşkesenlioğlu’nun yanındaki kişilerden) Nedim Özbal, Diyarbakırlı Emin, Ahmet ve Süleyman isimli şahıslar, Recep Dumangöz, Borsa Gündem gazetesi sahibi Orhan Pala, Borsa Gündem gazetesi yazarı Burak Taşçı, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Korkmaz Karaca, Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman şüpheli olarak yer aldı.

Suç duyurusunda, suç örgütü lideri Sedat Peker’in ‘Deli Çavuş’ adlı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalara ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Bu açıklamalarda yukarıda isimleri geçen şüphelilerden üst düzey kamu görevlileri ile bu kişilerle birlikte hareket eden bazı şüpheli kişilerin sermaye piyasası ile ilgili olarak bu piyasanın araçlarını kullanmak suretiyle piyasa dolandırıcılığına sebep oldukları, aynı zamanda nüfuzlarını kullandıkları, bu nüfuzlarını kullanarak kişileri menfaat temin etmeye zorladıkları ve kişilerden menfaat temin ettikleri, sahte haciz işlemleri yaptıkları ve bu şekilde resmi belgede sahtecilik yaptıkları, söz konusu bu eylemleri belirli bir suç örgütü oluşturacak şekilde gerçekleştirdiklerine dair ayrıntılı anlatımlarda bulunulmaktadır.” 

‘Somut deliller ve olaylar ileri sürülüyor’

Söz konusu açıklamaların “açıkça işlenen suçları kimlerin, nerede, nasıl ve ne şekilde işlediğine dair somut deliller ve olaylar ileri sürülerek yapıldığı” belirtilen suç duyurusunda şöyle denildi: 

“Bu şekilde kamu görevlisi olan şüpheliler ile diğer şüphelilerin bir suç örgütüne vücut verecek tarzda birlikte hareket ettikleri, bu örgüt kapsamında sermaye piyasasında piyasa dolandırıcılığı yaptıkları, yine mağdurları zorlayarak menfaat temin ettikleri ve böylece irtikap ve rüşvet eylemlerini de gerçekleştirdikleri, resmi belgede sahtecilik yaptıkları anlaşıldığından yukarıda ayrıntısı ile belirtilen olayların, kişilerin, suçların araştırılması ve maddi gerçekliğe ulaşılması artık bir zaruret halini almıştır.”

Suç duyurunda DEVA Partisi’nin talepleri, “Yukarıda ayrıntısı ile arz ve izah edilen nedenlerden dolayı, isimleri belirtilen şüpheliler ile birlikte tespit edilecek diğer şüphelilerin suç işleme amacıyla bir araya geldikleri, bu kapsamda TCK’da belirtilen suçlardan suç işleme amacıyla örgüt kurdukları, üye oldukları, nüfuz ticareti, irtikâp, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik suçlarını işledikleri yine 6362 sayılı SPK kapsamında piyasa dolandırıcılığı yaptıkları anlaşılmakla resen tespit edilecek diğer şüpheliler ve suçlardan dolayı da soruşturma yapılarak şüphelilerin cezalandırılması için kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz” ifadeleriyle belirtildi.

NE OLMUŞTU?
Sedat Peker, “Deli Çavuş” adlı sosyal medya hesabı aracılığıyla eski SPK Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı'nın rüşvet aldığını ileri sürmüştü. SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, kendisine bir sorun nedeniyle başvuran Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’i, AK Partili Zehra Taşkesenlioğlu’na yönlendirdiğini iddia eden Peker, Zehra Taşkesenlioğlu’nun da Mine Tozlu’yu Way Out adlı bir finansal danışmanlık şirketine yönlendirdiğini söylemişti. Peker, burada Mine Tozlu Sineren'den 12 milyon lira danışmanlık adı altında “rüşvet” istendiğini öne sürdü ve belge paylaşmıştı. Sineren’in parayı ödemeyi reddettiğini belirten Peker, daha sonra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun, Sineren’e ulaşarak söz konusu danışmanlık şirketinde bir araya geldiklerini belirtmişti. Halk TV canlı yayınına katılan Mine Tozlu Sineren, iş hayatı boyunca rüşvetle karşılaştığını ve bunları ilgili kurumlara bildirdiğini söylemişti.