Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi'nin tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. Bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, "Hamdolsun YÖK artık engellemelerle uğraşmak yerine milletimize ve onun değerlerine hizmet eden yeni bir kuruma dönüştü" dedi.

Türkiye'de üniversite öğrencisi sayısının 8 milyona yükseldiğini belirten Erdoğan, "Ülkemiz Avrupa'da üniversiteye erişim sayısında ilk sıraya çıktı. Bu artışta kız öğrencilerimizin önemli bir yer tutmasıdır. Üniversitelerde daha önce yüzde 42 düzeyinde olan kız öğrencilerimizin oranı bu yıl itibarıyla yüzde 49'a yükseldi. Bütçeden üniversiteler için ayırdığımız pay da ciddi oranda artmıştır" diye konuştu.

Erdoğan, kalite odaklı yapısal dönüşümlerin gerçekleştiğini ifade ederek "Yükseköğretim Kalite Kurulu ilk defa bu dönemde kuruldu. AR-GE ve inovasyonu teşvik eden işbirliğine açık bir iklimin oluşmasını, tematik alanlarda ihtisaslaşmasının sağlanmasını hedefliyoruz. Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz, farklı değerler üretir hale gelerek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

'Üniversitelerimizin başarısız olmasını isteyenler olduğunu da biliyoruz'

Erdoğan, isim vermeden bazı üniversiteleri "Kişisel ve zümrevi çıkarlarını 'demokrasi ve özgürlük' maskesi altında pazarlayanların gerçek yüzlerini ortaya dökmeyi sürdüreceğiz. Hala eski Türkiye'nin alışkanlıklarıyla, hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar da var ama onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar" sözleriyle eleştirdi. 

2006 yılından sonra kurulan üniversitelerden 5'ine özel misyon verdiklerini anlatan Erdoğan, "Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak bir yapıya kavuşmalarını istiyoruz. Bu üniversitelerimizin başarısız olmasını isteyenler olduğunu da biliyoruz. Bu üniversitelerimizin de asırlık kurumları geride bırakarak dünyada ilk 1000'e girme başarısı gösterenler var" ifadesini kullandı.

'Türkiye, öğrenci çekme konusunda dünyada ilk 10'a girdi' 

Bugün dünyanın dört bir yanından 200 bini aşkın öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"UNESCO verilerine göre öğrenci çekme konusunda Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına girmiştir. Cumhurbaşkanlığı olarak imkanlarımızı gençlerimizin nitelikli eğitim alması için seferber etmiş durumdayız. En kıymetli değerlendirmeler uluslararası alanda yapılanlardır.

Polonya sürecinde ülke karnelerini değerlendirmek amacıyla 2 veya 3 yıl arayla bakanlar düzeyinde toplantılar düzenleniyor. Toplam 13 başlık altında yapılan değerlendirmede Türk eğitimin tam puan aldığı başlık sayısı 4'den 10'a çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde yükseköğretim sistemimizin rekabet gücünü daha da arttırmak için adımlar atmayı sürdüreceğiz."

Erdoğan, devamında YÖK Anadolu Projesi'ne ilişkin olarak bilgiler verdi. Program kapsamında yapılan eşleştirmeleri açıklayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümdeki öğrenciler derslerini kıdemli hocalardan alacaklar. Burada önemli olan projenin gönüllülük esasıyla yürütülmesidir. Bartın Üniversitesi ile İTÜ ve ODTÜ, Bayburt Üniversitesi ile Gazi, Bingöl ile Erciyes ve İstanbul Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi eşleştirmeleri böyledir. 

Mesela Bartın Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi, ODTÜ'den ders alabilecek. Erzincan Binali Yıldırım Tıp Fakültesi öğrencisi, Hacettepe Üniversitesi'nden ders alabilecek. Mesela Munzur Üniversitesi Kimya bölümünde okuyan bir öğrencimiz İTÜ'den ders alabilecek."