Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre 30 KM uzakta kurulan katı atık bertaraf tesisi, teknolojinin sağladığı fayda ile milli takım resmi formasını üretiyor.

53 hektar alana kurulu tesis günlük 650 ton çöpü ayrıştırarak geri dönüşümü sağlıyor.

Tesiste uygulanan toprak serim tekniği ile de çöpün kokusu yayılmıyor. Ayrıca tesiste bulanan ve çöpün kamyonlarla alınıp dönüşüme gidene kadar da yapılan işlemlerin anlatıldığı çöp müzesi ise Türkiye’de sadece iki şehirde bulunuyor. Müzenin konteynırları ise tamamen geri dönüşüme uygun şekilde dizayn edildi.

HABER FOTOĞRAFLARI - TIKLA

TEKNİK BELEDİYECİLİK

Şehrini güzelleştirmek adına, turizme, altyapıya, etkinliklere, eğitime, sosyo-kültürel yapıya çok önem veren Fatih Mehmet Erkoç, teknik belediyeciliği de modern tesisler ile yapıyor. Bu kapsamda, 53 hektar üzerine kurulu Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi ile günlük 650 ton çöp elektriğe dönüşürken günlük 25 bin konutun aydınlanması sağlanıyor.

4.8 MEGEVAT ELEKTRİK ÜRETELİYOR

Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde depolanan çöplerden 25 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek güçte 4.8 megawat/saat elektrik üretiliyor. Günlük ortalama 650 ton çöpün taşındığı Kültür mevkiinde Katı Atık Depolama Alanı'na kurulan elektrik santraliyle çöplükte biriken metan gazından elektrik enerjisi üretiliyor.

AL YIZDIZLI FORMA

Tesisin Elektrik ve Elektronik Mühendisi Şakir Bilal: “İçme suyu için kullanılan pet şişelerin geri dönüşümün bir hikayesi var. Toplanan pet şişeler kırılıyor. Pet elyafı veya tekstil sektöründe tekstil elyafı diye geçen elyafla dönüştürülüyor. Bu elyaflar sayesinde milli takımımızın forması elde ediliyor. Bu pet şişelerden milli takım al yıldızlı formamız elde ediliyor” dedi.

Haber 46 Özel Haber/ Muhabir - Mustafa Kılınç