Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri, aralarında Almanya ve Fransa gibi ülkelerin de bulunduğu 7 Avrupa Birliği (AB) ülkesine ait istatistiki bilgilere göre, yaralanma ile sonuçlanan yol kazalarının yüzde 56'sında ve ölümle sonuçlanan yol kazalarının yüzde 69'unda, 12 yaşından büyük traktörlerin yer aldığını belirtti.

İleri, yaptığı açıklamada, Yol Kazaları Veritabanı Topluluğu (CARE) verilerini aktararak, eski traktörlerin karıştığı kaza oranlarında Türkiye’deki durumun daha da vahim olduğunu belirtti. Trafik kazalarının çoğunda yaşlı traktörlerin önemli bir rol oynadığı hususunun, bilimsel ve istatistiki bir gerçek olduğunu vurgulayan İleri, eski traktörler yenilenirse, traktörlerin karıştığı kazaların da kayda değer oranda azalacağına işaret etti. İleri, “Eski traktörlerde devrilmeye karşı koruyucu yapı yok, teknolojileri ve güvenlik donanımları eski. Yeni traktörlerde kazaya sebep olan güvenlik eksikliklerini gidermeye yönelik AR-GE çalışmaları yapılıyor, bu sebeple kaza riski çok daha az.” dedi. Çiftçilere özellikle tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı yaz aylarında çok daha dikkatli olmalarını öneren İleri, “Tarımda kullanılan traktörlerin gençleştirilmesi veya yenilenmesi ile ilgili çalışmaların bir an önce yapılması, hem toplum sağlığı hem de çiftçilerimizin güvenliği açısından çok önemlidir. TARMAKBİR olarak, eski traktör kullanan üreticilerimizin can ve mal kaybı risklerini en aza indirmek için emniyet kurallarına dikkat etmelerini temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tarımda çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda geçen Nisan ayında Şanlıurfa’da donanımlı akademisyenlerin, bürokratların, uzman doktorların ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir çalıştay düzenlendiğine dikkat çeken İleri, bu çalıştayın aldığı tavsiye kararlarının başında da çiftçinin elinde olan oldukça yaşlı ve güvenlik sorunları da olan (30-35 yaş üzeri) traktör parkının yenilenmesi hususune yer verildiğini kaydetti.

ÜRETİCİLER EN KISA SÜREDE TRAKTÖRLERİNİ YENİLEMELİ

Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü Uzmanı Dr. Mesut Gölbaşı da yaptığı yazılı değerlendirmesinde, yaşlı traktörlerin tarımda yoğun olarak kullanıldığı Türkiye'de trafik kazalarına karşılaşılmasının da kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Gerek Amerika’da, gerekse Avrupa ülkelerinde kazaların azaltılabilmesi için yoğun çalışmalar ve araştırmalar yürütülüyor. Ülkemizde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde ‘Güvenli Traktör Kullanımı Projesi’ başta olmak üzere, birçok farklı ilde kamu, özel sektör ve üretici örgütleri işbirliği ile eğitim çalışmaları yapılıyor. Ülkemizde bu kazaların sebeplerinin ve çözümlerinin etkili bir şekilde değerlendirilmesi için Avrupa’da olduğu gibi sağlıklı bir veri tabanı oluşturulması şart.” izahında bulundu.

Gölbaşı, traktörlerin geçmişte sadece tarlaları sürmek için kullanıldığını vurgulayıp, “Günümüzde traktörlerin çiftçilerin iş ve can güvenliğine göre yenilenerek tasarlanıyor olmaları, kaza riskini en aza indirgiyor. Bu nedenle üreticilerimizin en kısa sürede yeni traktörlerle buluşması gerekiyor.” dedi.