Uluslararası İcatlar Fuarı bu yıl Cenevre’de 43’üncü kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Her yıl bine yakın yeni icadın sergilendiği fuarda bu yıl Türkiye’den Türk Patent Enstitüsü’nün belirlediği üç icat sergilendi. Türkiye, fuardan iki altın ve bir gümüş madalya ile döndü.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, İsviçre hükümeti ve Cenevre şehri tarafından organize edilen fuara bu yıl 48 ülkeden 752 mucit katıldı. Cenevre’nin ünlü fuar alanı Palexpo’da 8 bin 900 metrekarelik alanda katılımcılar bine yakın yeni icatla meraklıların ve özellikle de firmaların ilgisini çekmeye çalıştı. Malzeme, makine ve sanayi alanlarından bilgisayar, elektronik, gıda, tekstil, sanat ve çevre gibi birbirinden farklı alanlarda dünyanın beş farklı kıtasından gelen akademisyen, sanayici, öğrenci veya bilim insanları kendilerinin icat ettiği ve patent hakkına sahip oldukları buluşlarını tanıtma fırsatını buldu.

Bu yılki fuara Türkiye'den gelen üç icat, farklı konu ve sektörlere hitap etti.

AQUADRUM ENSTRÜMANLARINA MIKNATIS İLE FARKLI MAKAMLARDA MÜZİK

Perküsyon sanatçısı Deniz Güngör aquadrum olarak isimlendirilen müzik aletleri üretiyor. Bu enstrümanlarla herkes kendi müzik melodilerini çıkarabiliyor. Fakat yeni buluşu ise bu aletlere yerleştirilen farklı mıknatıslar ile akortların ayarlanabilmesi. Bu şekilde aynen kanun enstrümanında olduğu gibi binlerce çeşit farklı makama ulaşılabiliyor. Deniz Güngör bu icat ile tek bir enstrümanda binlerce enstrümanın seslerinin çıkarılabileceğini ifade ediyor. Güngör, bu buluşuyla altın madalya kazandı.

İZOLASYON MALZEMELERİNDE YENİ MANTOLAMA SİSTEMİ

Binaların dış cephe yalıtımı için uzun yıllar çalışan Abdullah Tuncel ise bu malzemelerin bina üzerine eklenmesi üzerine yeni bir sistem geliştirmiş. Tuncel’e göre bin metrekarelik bir izolasyon malzemesi döşemesinde farklı sebeplerle 800’e yakın delik açılıyor. Haliyle ısı yalıtımında kayıp yaşanıyor ve verim düşüyor. Abdullah Tuncel'in geliştirdiği sürgülü sistem ile ara bir kat içinde mantolama dübellerini kullandıktan sonra sürgü ile bu delikler otomatik olarak kapatılıyor. Tuncel, bu projeyle gümüş madalya kazandı.

HÜCRELERİN İLETİŞİMLERİNİ GELİŞTİREN ÇİP

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur geliştirdikleri bir çip vasıtası ile hücrelerin birbirleri ile uzaklığa bağlı etkileşimlerini daha kolay çalışabiliyor. İlaç geliştirmede çok büyük para ve zaman harcandığını hatırlatan Devrim Pesen, "Bu çip kullanılarak çok daha kısa sürede gerçekten anlamlı sonuçlar elde edilerek çözümlere ulaşabiliriz. Hayvan deneylerini de azaltabiliriz." dedi.