MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan, kimi yakınlarını da Halep'te bırakan Suriyelilerin kalbi, 6 yıldır devam eden çatışmalardan en çok etkilenen bölgeler arasında bulunan ve tarihin en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Halep'teki yakınları için atıyor.

Aileleri ya da yakın akrabaları Halep'te bulunan Suriyeliler, elleri yüreklerinde televizyon veya sosyal medyadan gelişmeleri takip ediyor.

Malatya'daki Beydağı konaklama tesisinde misafir edilen ve Halep'teki akrabaları ile iletişim kurmaya çalışan Suriyeli sığınmacılar, bölgeden gelecek mutlu haberleri dört gözle bekliyor.

Suriyeli sığınmacılardan Muhammed Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 yıl önce Halep'teki bombardımandan kaçarak eşi ve 4 çocuğu ile Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Anne ve babasının halen Halep'te bulunduğunu belirten Cuma, "Akrabalarımızın çoğu Halep'te yaşamını yitirdi. Anne ve babamla neredeyse her gün telefonla görüşmeye çalışıyoruz ancak oradaki durum çok kötü." dedi.

Cuma, Halep'te yaşanan insanlık dramına çok üzüldüklerini dile getirerek, "Halep'i yerle bir ettiler, orada huzur ve hayat kalmadı. Allah'tan tek istediğimiz bu savaşın bitmesi ve insanların huzura kavuşması. İnsanlar ölmesin diyorum." ifadelerini kullandı.

Anne ve babasını yanına çağırdığını anlatan Cuma, akrabalarının Türkiye gelmesini beklediğini söyledi.

Ülkesinde bir an önce savaşın bitmesini ve huzurun gelmesini isteyen Cuma, barış geldikten sonra ülkesine dönmek istediğini dile getirdi.

Cuma, kendilerine kapılarını açan Türkiye'ye minnettar olduklarını kaydederek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun." dedi.

Suriye'nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile Rusya öncülüğündeki rejim güçleri arasında ateşkes sağlandığını öğrendiklerini aktaran Cuma, hayırlı haberleri beklediklerini vurguladı.

- "Yakınlarımdan 2 yıldır hiç haber almadım"

Halepli Muhammed Haruf da yaklaşık 4 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye sığındığını anlattı.

Haruf, halen Halep'te bulunan dayısı ve amcasının yanı sıra oradaki halkı için her gün dua ettiğini belirterek, "Kalbimiz Halep'te. Her zaman akrabalarımızı düşünüyoruz. Sosyal medya, televizyon, interneti bir haber alır mıyız diye takip ediyoruz. Hayırlı bir haber almak için televizyondan, internetten yaşananları takip ediyorum." diye konuştu.