Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Türkiye’nin toplam salça üretiminin yüzde 32’sinin Bursa’da ki 15 tesisten karşılandığını açıkladı.

Tarım ve gıda ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tedbiri bölgesel eğitim programı çalıştayında konuşan Ömer Çelik, Bursa'da yaklaşık 3 bin civarında gıda sanayi tesisi bulunduğunu anlatırken, “Pek çoğu ulusal ve bölgesel pazara yönelik üretim yapan işletmelerden üretim kolu olarak meyve sebze işleme, zeytin işleme, et ve et ürünleri işlenmesi, dondurulmuş gıda üretimi ve soğuk hava deposu tesisleri öncelik gösteriyor.” dedi.

Bursa'nın hem doğu hem de batı ilçelerindeki konserve, dondurulmuş gıda ve salça tesislerinin ülke pazar payında önemli yer tuttuğunu anlatan Çelik, “Ülkemizin toplam salça üretiminin yüzde 32’si ilimizde kurulu 15 tesisten, toplam meyve suyu üretiminin yüzde 26'sı üretimde ki 3 fabrikamızdan ve dondurulmuş gıda üretiminin ise yüzde 45 kadarı ilimizde faaliyet gösteren 9 fabrikada üretiliyor." bilgisini verdi.

2013 YILINDA 65 MİLYON TL. HİBE SAĞLANDI

Bursalı üreticilerin hem yerel, hem de AB kaynaklarından yararlandığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti: “2013 yılında Bursa'nın da dâhil olduğu IPARD programı kapsamında 167 başvuru uygun bulunurken bugüne kadar 65 milyon TL civarında hibe sağlandı. Ayrıca hayvansal üretim, et-süt işleme ve meyve-sebze işleme gibi ana sınaî tedbirleri itibariyle ise 64 başvuru kabul edilip, 60,5 milyon TL hibe desteği sağlanacak.”

Ömer Çelik, 2006 yılından bu yana uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 5 bin tesis gerçekleştirildiğini belirtirken, Bursa’da ise 100 yatırımın hibeden yararlandığını sözlerine ekledi.