Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Derveze'de inşa edilen 504,4 MW gücündeki basit çevrim elektrik santralini hizmete açtı. Santral 1 günde 12 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Bütün dünyada bilindiği gibi elektrik üretiminin en karlı sektörlerden biri olduğunu söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın da enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olduğunu belirtti.

Çalık Enerji tarafından inşa edilen Derveze'deki elektrik santralinin açılış töreni yapıldı. Törene Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un yanısıra Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türk işadamları, yabancı misyon şefleri, bakanlar ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Derveze elektrik santralinin devreye alınması ile Türkmenistan'daki elektrik santrallerinin sayısı 12'ye ulaştı. Türkmenistan'ın Lebap vilayetinde 254 MW'lık, Mari vilayetinde 1.574 MW gücünde elektrik santrallerin inşası devam ediyor. Bu santrallerin de devreye alınmasıyla ülke genelinde kurulum gücü 7.006,6 MW'ye ulaşacak. Sözkonusu rakam, Türkmenistan'ın yurtdışına elektrik ihracatını fazlasıyla arttırmaya imkan sağlayacak.

Çalık Enerji, Türkmenistan'da 11 tane 3.000 MW kapasiteli gaz yakıtlı elektrik santralinin inşasını tamamladı. Şirket, 1.574 MW kapasiteli Mary-3 Kombine Çevrim Santrali ve 254 MW kapasiteli Watan Basit Çevrim Santrali'nin inşasına devam ediyor.

Hali hazırda Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan, Irak, Gürcistan, Libya ve Kosova pazarlarında faaliyet gösteren Çalık Enerji, Türkiye başta olmak üzere İran ve Afganistan'a elektrik ihraç ediyor. Önümüzdeki dönemde, ihraç pazarını büyüterek, Pakistan, Tacikistan ve Ermenistan pazarlarına ulaşmayı da hedefliyor.