Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti Ankara’da koalisyon konusundaki görüşmelerini Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile tamamladı. Temasları sonrası bir açıklama yapan derneğin yönetim kurulu başkanı Cansen Başaran Symes, temsili güçlü bir hükümet arayışında olduklarını söyledi.

Symes, “İki günlük Ankara ziyaretimizi tamamlamış bulunuyoruz. Sizlerle Ankara’ya gelmeden önce basın bültenimizde paylaştığımız üzere dün CHP Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, ardından MHP Başkanı Sayın Bahçeli bugün de Başbakanımız AK Parti Başkanı Sayın Davutoğlu şimdi de biliyorsunuz HDP’den çıktık. Son derece bütün partileri kapsayan bir programı bitirmiş olduk. Baştan size HDP ile belki bir görüşme olmama ihtimalini, randevu beklediğimizi bildirmiştik. Dün o geçekleştiği için bugün de bu randevuyu gerçekleştiriğimiz için son derece mutluyuz.” dedi. Ankara’dayken bir tatsız haber aldıklarını belirterek “9. Cumhurbaşkanımızı kaybettik. Dolayısıyla orada da bir ziyaret gerçekleştirdik. Taziyelerimizi bildirdik.” dedi.

Symes şöyle devam etti:

“Bütün görüşmelerimizi özetlersek dün de bahsettiğim gibi biz iş dünyasının çok güçlü bir örgütü bir sivili toplumu iş dünyasını temsil eden TUSİAD olarak iş dünyasının beklentilerini 3 ana başlık altında tüm siyasi parti liderlerimizle bütün açıklığıyla paylaştık. Bunlar Türkiye’nin önümüzdeki dönemde hükümetten beklediği, kurulacak güçlü Türkiye’nin önünü açacak hükümetten beklediği, demokratikleşme, bunun içinde tabi ki hukuk özgürlükler son derece önemli, kalkınma konusundaki tüm temel başlıklar, Türkiye’nin yatırım ortamı ve sürdürülebilir büyüme için gerekli tüm ana başlıkları çok kapsamlı olarak kendileriyle paylaştık.”

"AK PARTİ''NİN DÖNÜŞÜM PROGRAMIYLA BEKLENTİLERİMİZ UYUŞUYOR"

AK Parti ile görüşmelerini aktaran Cansen Başaran Symes,“Sayın Davutoğlu’ndan çıkışımızda size daha bilgi vermek zorunda kalmıştım. Kendisiyle AK Parti’nin dönüşüm programı üzerinde de kapsamlı bir görüşme imkanımız oldu. Biz aslında TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak seçiildikten sonra Bakanımız Cevdet Yılmaz ile bu konuda İstanbul’da önemli bir çalıma toplantısı da yapmıştık. Dolayısıyla TUSİAD olarak iş dünyasının acil beklentilerinin bu dönüşüm paketiyle uyuştuğunu kendileri bir kez daha bildirdiler.” ifadelerini kullandı.

"HERKES İSTİKRARLI VE KALICI BİR HÜKÜMET ARAYIŞINDA"

Diyaloğun sağlıklı olduğu toplantılardan çıktıklarını vurgulayan Symes, şöyle devam etti:


“Ben TÜSİAD adına iş dünyamız adına bundan son derece memnun olduğumu paylaşmak isterim. Biz siyasi parti liderlerimizin büyük bir sorumluluk anlayışıyla Türkiye’nin hızla bir hükümete kavuşması için çalışmakta olduklarını gözlemledik. Bence bu son derece önemli. Şu iradeyi çok kuvvetli olarak gördük. Herkes bu güçlü temsilin olduğu parlamentodan hızla istikrarlı kalıcı bir hükmet arayışında. Çalışmalar dolayısıyla bu ana objektif etrafında kilitlenmiş durumda. Bu hepimiz için son derece güçlü bir mesajdır. Şimdi bu mesajın için doldurmak tekrar siyasi parti liderlerimizin görevi. Ama burada ciddi bir iradenin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla İstanbul’a ümitli olarak dönüyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin gündeminden erken seçim tartışmalarının hızla uzaklaşarak bütün enerjimizin kurulacak uygun bir kompozisyondaki hükümete kenetlenmesi gerektiğini bir kez daha altını çizdik ve bu iradeyi görmüş olmaktan son derece memnunuz.”

"TEMSİLİ GÜÇLÜ HÜKÜMET ARAYIŞINDAYIZ"

Bir gazetecinin “Tercihlerinizi ilettiniz mi görüşmelerde?” sorusuna TÜSİAD Başkanı, “Derneğin hiçbir şekilde dün toplantılara başladıktan sonra hemen belirtmiştim. Hiçbir şekilde bir tercihi yoktur. TUSİAD’ın tercihi iş dünyasının tercihi Türkiye’nin demokratik ekonomik kalkınma yatırım ortamı başlıklarında hızla önünü açacak güçlü bir hükümetin kalıcı bir hükümetin kurulmasıdır. Onun haricinde hiçbir tercihimiz yoktur arkadaşlar.” dedi. Başaran koalisyon ihtimalleri üzerine bir başka soru üzerine “Aritmatiği hepimiz biliyoruz. Güçlü bir hükümet dediğimde ne dediğimi sizler gayet iyi anlıyorsunuz. Biz temsili güçlü bir hükümet arayışındayız.” dedi.


Partilerle görüşme sırası hakkındaki iddialar hatırlatılan Symes, “Biz siyasi parti liderlerimize yazdığımız randevu taleplerimizde sıra belirtmedik. İki gün içinde Ankara’da olacağımızı söyledik. Kendilerinin tamamıyla gündemlerine göre ve programlarına göre bize verilmiştir. Bizim tercihimiz değil. Biz iki günümüzü bloke ettik, kendileri programlarına göre randevularını verdiler.” dedi.

"AK PARTİ İLE BUZLAR ERİDİ"

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme hatırlatılarak, “Başbakanla görüşmenizde buzlar eridi mi?” diye sorulan Symes, şu cevabı verdi:

“Gayet olumlu görüşmemiz oldu. Bunu sizler buzlar eridi olarak yorumlayabilirsiniz. Buz muydu onu bilmiyorum. Ama son derece olumlu bir görüşmemiz oldu.”

"HERKES KOALİSYON KURULMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİYOR"

Kendisine son olarak “Erken seçim ihtimalinin ortadan kalktığına yönelik güçlü bir irade alabildiniz mi?” sorusu yöneltilen Başaran Symes, sözlerini şöyle noktaladı:

“Şöyle bir iradeyi çok net gördük. Erken seçimden ziyade herkes buradan bir koalisyon hükümetinin kurulması için ciddi çaba gösteriyor. Tabi hayal de görmeyelim. Şöyle; partilerin kendi ilkesel duruşları var. Bunlar üzerinde görüşmeler devam ediyor anladığımız kadarıyla ki bu çok doğaldır. Koalisyon farklı görüşlerin de bir araya gelerek ortak Türkiye’nin önünü açan bir hükümet programı içindir. Koalisyonlar zaten bütün dünyada böyle kurulur. Biz de şunu hayal ediyoruz. Bence hayalimiz de çok uzak değil. Türkiye’nin güçlü bir koalisyonla, iyi çalışan bir koalisyonla dünyaya güzel bir örnek vermesi gibi sanıyorum pozitif yorumla günü kapatabilirim.”