Avustralya Federal Hükümeti’nin yapmış olduğu açıklamaya göre, önümüzdeki yıl yatırım vizesiyle Avustralya’ya gelen göçmenler sayesinde, Avustralya’ya 4 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Yatırımcı vizesi yoluyla geçen yıl Avustralya’ya giren yatırım miktarı ise 3 milyar dolar oldu.

Göçmenlik ve Sınır Koruma Bakan Yardımcısı Michaelia Cash’in yaptığı açıklamaya göre Avustralya’ya yatırım vizesi alarak göç etmek isteyenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. Bakan yardımcısı Cash, Önemli Yatırımcılar Vizesi (Significant Investor Visa, SIV) başlığı altında düzenlenen göç programı kapsamında yapılan başvurularda, son bir yıl içinde yüzde 15’lik bir artış olduğunu belirtti.

Ülkede, 2012 Kasım ayında uygulamaya konulan vize kapsamında 2013 Eylül ayına kadar sadece 28 başvuru yapılmış ve Avustralya’ya 140 milyon dolarlık bir yatırım girmişti.

Cash, yatırımcı göçmen sayısındaki büyük artışa işaret ederek “Yatırımcı vize başvurusu sayılarında ciddi artış var. Bu finans yılında 800 yatırımcı vizesi başvurusu yapıldı. Bu başvurularla Avustralya’ya 4 milyar dolarlık bir yatırım girişi bekliyoruz.” dedi.

Yatırımcı vizesi programının Avustralya ekonomisine ciddi katkıları olduğunu ifade eden Cash, “Hükümetimiz, yatırımcı vize programını daha da başarılı kılmak için kararlı çalışmalarda bulunuyor. Ekonomimize büyük katkılar sağlayan bu vizeden daha fazla istifade edebilmek için 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Seçkin Yatırımcı Vizesi, (Premium Investor Visa, PIV) programını devreye soktuk.” dedi.

Avustralya’da Significant Investor Visa, SIV ve Premium Investor Visa, PIV başlıkları altında iki çeşit yatırımcı vizesi programı uygulanıyor. SIV vizesi için 4 yılda Avustralya’da 5 milyon dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor.

1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak PIV vizesinde ise minimum yatırım miktarının 15 milyon dolar olması gerekiyor. Bu yatırım miktarını yapanlara 12 ay içinde Avustralya’da kalıcı oturum hakkı veriliyor.

İktidardaki Liberal Parti yatırımcı göçmen vizelerine büyük bir önem veriyor.