Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz, "Ekonomik yönden bağımsızlığınızı kazanamazsanız dış politikada bağımsız bir politika izleyemezsiniz” dedi.

Yılmaz, Sivas’ta Memur-Sen İl Temsilciliği tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. Kentteki bir düğün salonunda düzenlenen programda konuşan TBMM Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bakın biz mandayı Sivas Kongresi’nde reddettik. Manda o zaman reddedildi ama bilin ki manda bir şekilde farklı derecelerle devam ediyordu. İstiyorlar ki bu Türkiye bağımsız olmasın. Ekonomide ve dış politikada bağımsız olmasın. Ekonomide nasıl bağımsız olmazsınız? Eğer IMF’den borç alırsanız, siz stand-by anlaşması imzalamak zorunda kalırdınız. O anlaşmada da ne kadar memur, ne kadar işçi alacaksın, memuruna ve işçine ne vereceksin, tarıma ne kadar destek vereceksin, onların hepsi orada yazar ve o stand-by anlaşmasının altına imza attığın gibi ülkeyi yönetmek zorunda kalırdın. IMF ile stand-by anlaşması imzalayan bir iktidar ile bu ülkenin ekonomik bakımdan tam bağımsız olabilmesi mümkün değildir. Ama Cenab-ı Allah’a hamdolsun, bu aziz milletin desteğiyle bu dönemde bu millet IMF ile stand-by anlaşması imzalamadı. Aksine IMF’ye borcunu ödediği gibi, ’Ben hazırım gel sana 5 milyar dolar kadarda borç vereyim, kredi vereyim’ dedi. Bu birilerini rahatsız etti.”

“Eğer siz yine ekonomik yönden bağımsızlığınızı kazanamazsanız dış politikada bağımsız bir politika izleyemezsiniz” diyen Meclis Başkanı Yılmaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ne demek dış politikada bağımsız bir politika izleyememek? Gazze’yi ve Mısır’da darbeyi göreceksin, ama ses çıkarmayacaksın. Suriye’de bu zalimden kaçan 2 milyon insana kapıyı açacaksın, ama yine ses çıkarmayacaksın, Irak’ta kendi halkını dışlayan bir yönetimi göreceksin yine ses çıkarmayacaksın. İşte o zaman bağımsız Türkiye olmazdı. Bunu söylemek o kadar kolay değil, bunun için ne canlar verildi. Menderes ‘Yeter artık, söz milletindir’ dediği için astılar. Bakın bugün Türkiye’nin önüne çıkan her engelin arkasında işte bu millete ülkeyi yönettirmemek gerekiyor. Ama bu millet bir oldukça, herkesin bir planı olsa da Rabbimin de bir planı vardır.”

Konuşmaların ardından Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’a karakalem resminin çizili olduğu tablo hediye edildi.