Akdeniz'de gece saat 01.51'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem, Muğla başta olmak üzere birçok ilde hissedildi. Yerin 20.41 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, özellikle Datça'ya 155 kilometre mesafede etkili oldu. Denizli, Antalya, Aydın, Isparta, Burdur ve Manisa gibi çevre illerde de hissedilen deprem, vatandaşlarda paniğe yol açarken, uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi.
Prof. Dr. Osman Bektaş: "Girit Fayı Stres Transferi Yapıyor"
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Girit Fayı'ndaki hareketliliğin Ege deprem kümesine stres transferi yaptığını ifade etti. Bektaş, "Grit Fayı M6 depremiyle Uşak Fay Zonunu zorlamaya devam ediyor. Afrika Levhasının Anadolu Levhasının altına itilmesinden kaynaklanan stres, Kuzeydoğuya, Uşak Fay Bloğuna ve üzerindeki Ege deprem kümesine aktarıldı." dedi.
Ege Deprem Kümesi İçin Kritik Uyarı
Bektaş, "Ege deprem kümesine dikkat! Son yüzyılda Uşak Fay Bloğu üzerinde oluşan depremler Batıda İzmir ve Manisa'ya, Doğuda Afyon ve Isparta'ya, Kuzeyde Kütahya'ya, Güneyde ise Muğla'ya doğru genişleme eğilimi gösteriyor. Girit'teki 6.0 büyüklüğündeki deprem, bu olasılığı artırmış durumda." sözleriyle uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Süleyman Pampal: "Büyük Deprem Sürpriz Olmaz"
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal da, Akdeniz'de yaşanan depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Pampal, "Bu dalma-batma zonu, Girit'in güneyinden başlayarak Rodos, Antalya'nın batısı, Kıbrıs ve Hatay'a kadar uzanıyor. Afrika Levhası'nın kuzeye doğru hareketi Ege'nin altlarına doğru dalış yapıyor ve bu süreç büyük depremleri tetikleyebilir. Bu bölgede 6-7 büyüklüğündeki depremlerle sınırlı kalmayabilir, daha büyük sarsıntılar meydana gelebilir." dedi. Pampal, olası depremlerin ikincil etkilerle yıkıcı sonuçlar doğurabileceğine de dikkat çekti.