Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, üç ay süren teknik ve fiziki takip sonucu harekete geçti. Yapılan araştırmalarda, 12 farklı kentte 17 aracın şasi ve motor numaralarının "change" yöntemiyle değiştirildiği tespit edildi. Bu araçlardan 4'ünün gümrük kaçağı, 1'inin yurt dışından, 9'unun çalıntı, 4'ünün ise hacizli veya hakkında yakalama kararı bulunan araçlar olduğu belirlendi.

Operasyonun Detayları

Bingöl, Bursa, Muş, Hatay ve Eskişehir'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, haklarında gözaltı kararı verilen 25 şüpheliden 21'i yakalandı. Operasyonda, ruhsatsız tabanca, araç satışına ilişkin vekaletnameler, çeşitli evraklar ve para alışverişini gösteren dokümanlar ele geçirildi. Şüphelilerin polisteki işlemleri devam ederken, diğer 4 zanlının yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Çalınan Araçlar Sahiplerine Teslim Edildi

Operasyon sonucunda İstanbul ve Bursa'da park halindeyken çalınan araçlar, sahiplerine teslim edildi. Aracını teslim alan Ahmet Taşdemir ve Ömer Can Topçu, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ne teşekkürlerini iletti. Taşdemir, "Bursa'da park halindeyken çalınan aracımı buldular. Çok mutluyum," dedi. Topçu ise, "İstanbul'da çalınan aracımın bulunmasına çok sevindim," ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş'ta Evinin Bahçesinde Yasa Dışı Kenevir Yetiştirdi Yakalandı! Kahramanmaraş'ta Evinin Bahçesinde Yasa Dışı Kenevir Yetiştirdi Yakalandı!

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci el araç piyasasında uygun fiyatlı araçlar cazip görünse de bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle fiyatı piyasa ortalamasının çok altında olan araçlar, 'change' yani şasi ve motor numaraları değiştirilmiş araç olma ihtimalini akla getiriyor.

Vatandaşların bu tür mağduriyetlerin önüne geçebilmesi için dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Motor ve Şasi Numarası: Araç alırken, motor ve şasi numarasının ruhsattaki numaralarla uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
  • Ekspertiz: Sadece boya ve hasar bilgisiyle yetinmeyin, ekspertiz sırasında motor ve şasi numaralarının bulunduğu bölgelerde fabrikasyon ya da orijinal olmayan bir işlem yapılıp yapılmadığını sorgulayın.
  • Parça ve Hasar Bilgisi: Araçta değişen parça ve hasar bilgisi bulunuyor ancak ekspertiz sonucunda bu kayıtlar tespit edilemiyorsa araç "change" olabilir.

Bu önlemler sayesinde, ikinci el araç alımlarında daha güvenli ve bilinçli bir şekilde hareket edilmesi mümkün olacaktır.