Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan, kuzu eti, süt, un ile hazırlanan Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış özel bir yemektir. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Nasıl ortaya çıktığıyla ilgili birçok rivayet bulunmaktadır.

Hünkar beğendi kalori bilgisi: Etli hünkar beğendi yemeği 100 gramlık bir porsiyonda ortalama 175 kalori değerine sahiptir. (%64 yağ, %24 protein, %12 karbonhidrat)

Hünkar beğendi için servis önerisi: Hünkar beğendinin yanına garnitürlü pilav ve haydari hazırlayabilirsiniz.

Hünkar Beğendi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Patlıcanın lezzetini arttırmak için fırında közlemeyi denebilirsiniz. Patlıcanları kavurmaya başlamadan önce sarımsaklı ve limonlu yağda bekleterek aromalı olmasını sağlayabilirsiniz.

Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. İstiyorsanız sütü önceden kaynatabilir ve içerisine defne yaprağı ekleyebilirsiniz.

Tarifte kullanacağınız sebzelerin küçük doğranmasına özen gösterin. Bu sayede sebze tadının, yemeğe daha iyi karıştığını göreceksiniz.

Patlıcan gibi sebze yemeklerinde, kavurarak pişirmek her zaman daha iyi sonuç verecektir. Sebzelerin lezzetini arttıran bu teknik, tarifin kısa sürede yapılmasını da sağlar.

*Patlıcanla hazırlanan düşük kalorili besinler tüketmek istiyorsanız, bir porsiyonu yaklaşık 150 kalori olan patlıcan oturtma tarifini deneyebilirsiniz. Diğer popüler tariflerden patlıcan musakka veya zeytinyağlı patlıcan yemeği de ilginizi çekebilir. Daha fazlası için patlıcan yemekleri sayfamıza göz atın. 

Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

Etli kısmı için:

4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ

2 adet soğan

1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti

2 diş sarımsak

1 adet dolmalık biber

2 adet domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

3 tutam tuz

1 tutam karabiber

3 bardak su

Beğendi kısmı için:

1 çay bardağı (100 ml) yağ

3 yemek kaşığı tepeleme un

1,5 kg bostan patlıcanı

1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

1 tutam tuz

1 tutam rende muskat

2,5 bardak ılık süt

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

İlk olarak sarımsakları ince ince kıyın ve biberleri irice kesin.

Ardından soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün.

Soğanların üzerine etleri ilave edin. Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.

Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken etin üzerine ekleyin.

Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.

Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.

Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.

Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin. Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.

Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin. Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.

Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın. Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun.